eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hatalmas földrengés Nyugat-Kínában

Nagy erejű földrengés rázta meg Kína nyugati részét, előzetes becslések szerint a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 7,8 fokozatú volt.

A legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 107 ember meghalt és 34 megsérült a katasztrófában.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök azonnal Szecsuan székvárosába, Csengtuba repült, Hu Csin-tao kínai államfő pedig felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a sérültek kimentéséért.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés központja Szecsuan tartományban volt, mintegy 92 kilométerre északnyugatra a tartományi fővárostól, Csengtutól.

A földrengés erejéről tanúskodik, hogy a rengés miatt Tajvanon, Sanghajban és Bangkokban is meginogtak az épületek. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezte hírek.

Csengtu városában nagy riadalmat keltett a földrengés, az emberek kirohantak az utcára, de szemtanúk nem számoltak be sem károkról, sem sérülésekről.

Sanghajban kimenekítették az embereket Kína legmagasabb épületéből, a 421 méter magas Csinmao Toronyból és más magas épületekből is. Helyszíni beszámolók szerint Peking pénzügyi központjában sokan elhagyták az épületeket, de károk szemlátomást nem keletkeztek. Az idei nyári olimpiának helyt adó kínai főváros metróhálózata sem sínylette meg a földrengést.

Szemtanúk szerint nem láthatók károk a Három Torok néven ismert, Jangce folyón épített óriási gátrendszeren sem, amely néhány száz kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×