eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A nyugatbarát erők nyertek Szerbiában

Az első hivatalos részeredmények szerint Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezet a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon.

A szavazóhelyiségek 33,91 százalékában leadott szavazatok feldolgozása után a Tadic pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség a szavazatok 36,69 százalékát kapta - közölte hétfőre virradóra a Köztársasági Választási Bizottság.

Tomislav Nikolic nacionalista Szerb Radikális Pártja a szavazatok 28,57 százalékát, Vojislav Kostunica leköszönő kormányfő Szerbia Demokrata Pártja és szövetségese, az Új Szerbia Pártja pedig a szavazatok 13,54 százalékát kapta.

A Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt szavazatainak aránya 9,14 százalék, a nyugat-barát Liberális Demokrata Párté 4,64 százalék, a Magyar Koalícióé pedig 1,24 százalék, így várhatóan négy képviselői helyet szereztek a parlamentben.

A részvételi arány 62,48 százalék volt.

A magyarok elégedettek

Kielégítőnek tartja választási szereplését a szerbiai Magyar Koalíció, annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági voksoláson nem sikerült elérnie kitűzött célját. A tömörülés azt szerette volna elérni, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen - jelentette ki a koalíció listavezetője.

Hozzátette: az előzetes adatok alapján a Magyar Pártok abszolút többséget szereztek Topolyán és Magyarkanizsán, a legnagyobb frakcióval rendelkeznek majd a zentai, a kishegyesi és az óbecsei önkormányzatban, és a második legerősebb képviselőcsoportot adják Csókán és Adán.

A vajdasági parlamenti választáson - ahol 60 képviselői helyről listás szavazáson, 60-ról pedig közvetlen, egyéni indulós választáson - döntenek, a Magyar Koalíció mintegy 100 ezer szavazatot kapott, és 4 biztos képviselői helye van a testületben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×