eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy amerikai légicsapásban életét vesztette az al-Kaida szomáliai vezetője

Egy amerikai légicsapásban életét vesztette az al-Kaida szomáliai vezetője. Megfigyelők szerint ez volt az eddigi legsikeresebb akció a tavaly óta dúló lázadás megfékezésére. Az utóbbi hónapokban egyre kegyetlenebbé váló harcok a legtöbb szenvedést a szomáliai civil lakosságnak okozzák.

Az iszlámista lázadó mozgalom elismerte, hogy csütörtökön másokkal együtt életét vesztette Aden Hasi Ayro, a Sahab, azaz magyarul "a Srácok" nevű, rettegett milícia vezetője.

A csoport szóvivője azt mondta az egyik hírügynökségnek, hogy "a hitetlenek gépei bombázták városukat és két legfontosabb vezetőjük meghalt."

Ayrót vádolták a szomáliai kormányerők és az amerikaiakkal szövetséges etióp erők, és afrikai békefenntartók elleni támadásokkal.

A militáns vezér kulcsfigura volt az ellenállási mozgalomban: a kilencvenes években Afganisztánban képezték ki és iraki mintára ő szervezett támadásokat a fővárosban, Mogadishuban és másutt. Az utóbbi hetek akcióinak jelentős számú halálos áldozata volt.

A mérsékelt, szufi vallási irányzatot követő Szomáliában Ayro feltűnése előtt nem volt elterjedt gyakorlat az útszéli bombák, öngyilkos merényletek és lefejezések alkalmazása.

A Sahab taktikája az, hogy városokat rohan le, több embert meggyilkol, majd a zsákmányolt fegyverekkel és járművekkel kivonul. Az amerikaiak szerint az al-Kaida a kaotikus szomáliai állapotokat kihasználva tudta megszervezni a kenyai és tanzániai amerikai követség elleni, 1998-as pusztító merényleteket.

Ayrót azzal is vádolták, hogy kiásatta és a tengerbe dobatta a mogadishui olasz temetőben nyugvók holttesteit. A mostani légitámadásban szemtanúk szerint tucatnyi Sahab-harcos és polgári lakos is életét vesztette.

A mozgalom szóvivője közben fenyegetően azt nyilatkozta: "tudjuk, hogy ellenségeink örülnek, de a munkánk folytatódik". Ayro tavaly még túlélt egy amerikai légicsapást. Washington azonban ezúttal nem sietett megerősíteni, hogy gépei hajtották végre az akciót.

Az amerikaiak már egy ideje támogatják a Szomáliába bevonult etióp kormányerőket, amelyek elüldözték a korábbi iszlámista kormányt és amelyek most az ország déli és középső részét ellenőrző, és Etiópia egy részét maguknak követelő iszlámisták ellen harcolnak.

Az összecsapások nyomán többszázezer ember menekült el az átmeneti kormány székhelyéről, Mogadishuból. A lázadók és a kormánnyal szövetséges etióp erők egyaránt elkövettek gyilkosságokat civilek ellen.

Miután az amerikaiak az al-Kaidához kötötték a 2006-ban hatalomra került és a korábbi évek káoszát felszámoló iszlámista bíróságokat, az iszlámistákat területi fenyegetésnek tartó etióp kormánycsapatok bevonultak és elüldözték őket. Csakhogy puszta jelenlétukkel is hozzájárulnak a folytatódó lázadáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×