eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szülési szabadságra megy a képviselő, de lesz helyettese - egy popénekesnő

Egy holland várandós parlamenti képviselőt 4 hónapig fogja helyettesíteni egyik párttársnője, amíg ő szülési szabadságon lesz. Az országban remélik, hogy a példa Európa-szerte ragadós lesz.

Sabine Uitslag jövő héttől a kormányzó Kereszténydemokrata Párt képviselője lesz a holland parlamentben, annak ellenére, hogy az előző választáson nem nyert helyet a törvényhozásban. A váratlanul megszerzett képviselőséget az után kapta meg, hogy kiderült: egyik párttársa terhes, és néhány hónapra szülési szabadságra megy.

A holland törvények értelmében lehetséges, hogy egy szülési szabadságon lévő képviselőt bizonyos ideig másvalaki helyettesítsen az adott pártból. A 35 éves Sabine Uitslag egykor popénekesnő volt, majd belépett a Kereszténydemokrata Pártba.

Állítása szerint régi álma vált valóra azzal, hogy teljes jogú képviselő lehet a holland parlamentben - igaz, megbízatása csak 4 hónapra szól. A felkérést januárban kapta meg, és azonnal igent mondott a helyettesítésre, mert jártas abban a témában, amelyben elődje dolgozik.

A progresszív szociális törvényeiről híres Hollandiában már 2006 óta életben van a képviselői helyettest lehetővé tevő törvény. Ráadásul nemcsak a parlament munkájában részt vevő nők, de a férfiak is elmehetnek szabadságra, ha újdonsült szülőkké válnak, és ők is választhatnak arra az időre helyettest.

A holland törvényhozók azzal magyarázzák az eljárást, hogy sok a fiatal képviselő, akik munkájuk ellenére gyerekeket akarnak. Szerintük ez egy teljesen normális dolog, és más munkakörökben, illetve más országokban is bevett szokásnak kéne lennie.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×