eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Az első fekete bőrű képviselő az olasz Parlamentben

Az olasz törvényhozás történetében kedden először fordult elő, hogy Jean-Léonard Touadi személyében fekete bőrű parlamenti képviselő is helyet foglalt az ülésteremben.

Az olasz törvényhozás történetében kedden először fordult elő, hogy Jean-Léonard Touadi személyében fekete bőrű parlamenti képviselő is helyet foglalt az ülésteremben.

A ma 49 éves Touadi Kongó-Brazzaville-ben született, húszéves korában települt át Olaszországba, ahol filozófiai, újságírói és politológusi diplomát szerzett, majd középiskolai és egyetemi oktatóként, rádiós és tévés újságíróként dolgozott, 2006-ban pedig a római városházán a biztonsági, ifjúsági ügyekkel, egyetemi kapcsolatokkal foglalkozott.

Az áprilisi parlamenti választásokon a korrupció ellen vívott harcával közismertté vált Antonio di Pietro egykori ügyész Értékek Olaszországa nevű, 4,3 százalékot szerzett pártjának képviselőjeként szerzett mandátumot.

Az AFP-nek nyilatkozva az első olasz fekete bőrű honatya megjegyezte, hogy noha megválasztásának van jelképes értéke, elsősorban az mégis személyes útjának betetőzése. Õ maga senkinek nem kíván a szimbóluma lenni és elutasítja az "etnikai folklórt". Kampányában nem a bevándorlás problémáját helyezte előtérbe, a bevándorlás-ellenes politikát hirdető populista Északi Liga sikerét azzal magyarázta az AFP-nek adott interjújában, hogy a vásárlóerő alakulása és a munkanélküliség okozta aggodalom közepette sokan az újonnan érkezetteket tették felelőssé a válságért.

Igen fontosnak tartja az olasz politikai élet megfiatalítását, a közigazgatás átláthatóvá tételét és a maffia elleni küzdelmet. A parlamentben Touadi a képviselőház külügyi bizottságának munkájában szeretne részt venni, hogy "jobban megmagyarázza Olaszországot a világnak". "Olaszországról téves kép él külföldön, ez a társadalom sokkal szorgosabb, élőbb és kreatívabb, mint azt hiszik" - mondta az új olasz képviselő.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×