eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kínai "átlagemberek" zaklatják a Tibetről tudósító újságírókat

Fenyegető telefonhívásokat, elektronikus leveleket és sms-eket kapott több Kínában dolgozó nyugati riporter, állítólag kínai átlagemberektől a tibeti zavargásokról szóló tudósításaik miatt. A tibeti válság megoldására a dalai láma Mihail Gorbacsovtól kért segítséget.

Az újságírók zaklatása két hete kezdődött, és főként a külföldi televíziók, mindenekelőtt a CNN tudósítóit veszik célba. Az elmúlt napokban a zaklató kampány kiszélesedett, amióta több internetes honlapra felkerült az AP hírügynökség, a The Wall Street Journal és a USA Today című lapok munkatársainak telefonszáma és e-mail címe.

"A kínaiak nem örülnek nektek, amerikai kóbor kutyák. Jelentéseitek elferdítik a tényeket, és az ég átka sújt majd benneteket" - áll az AP-nek küldött egyik e-mailban.

A fenyegető telefonhívások és üzenetek küldői magukat átlagembereknek mondják. A külügyminisztérium, az állami tájékoztatási hivatal és a rendőrség nem válaszolt a fenyegetésekkel kapcsolatos hétfői megkeresésekre.

Közben a dalai láma Mihail Gorbacsovot kérte, legyen segítségére a tibeti válság megoldásában - ezt a volt szovjet elnök tudatta közleményében.
"A dalai láma a Nobel-békedíjasok fóruma elnöki minőségében kérte a segítségemet, amelynek mindketten tagjai vagyunk. Aggódik a tibeti helyzet miatt, és reményét fejezte ki, hogy én és más politikusok békés megoldást tudunk találni" a kényes tibeti kérdésben - olvasható a közleményben, amelyet az Interfax hírügynökség ismertetett.

Gorbacsov közölte: a dala láma lényegében nem vonta kétségbe Kína területi épségét, és úgy vélte, hogy a kínai vezetés nyitott "az érintkezésre és a konzultációra", ha nem ragaszkodnak Tibet függetlenségéhez.

"Úgy vélem, hogy találunk témát a párbeszédhez. Minden félnek óvatosnak kell lennie, és kerülne kell a meggondolatlan cselekedeteket" - tette hozzá Gorbacsov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×