eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

Szerbia nem fog embargót bevezetni Koszovó ellen

Szerbiának nem áll szándékában kereskedelmi blokádot bevezetni Koszovó ellen - jelentette ki a szerb külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt.

"Alapvető érdekünk, hogy Koszovó közösségei virágozzanak, és hogy együtt, békében, biztonságban és megbékélésben virágozzanak" - fogalmazott Vuk Jeremic. "Ezért van, hogy Szerbia nem fog embargót alkalmazni és hogy (...) nem folyamadunk a fegyverek erejéhez" - tette hozzá.

A Szerbia kérésére összehívott, helyi idő szerint kedden tartott New York-i ülésen Oroszország képviselője továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy csak az ENSZ felhatalmazásával kezdhesse meg tevékenységét az Európai Unió (EU) rendőri és igazságügyi missziója Koszovóban. Ahogy arra számítani lehetett, a Koszovó ügyében hónapok óta megosztott BT keddi ülésén sem született döntés a kérdésben.

Mindenekelőtt az lenne elfogadhatatlan - jelentette ki Vitalij Csurkin -, hogy az unió EULEX missziója felváltsa a jelenlegi ENSZ-igazgatást (UNMIK). "Mindez egyértelműen túlmegy az 1244-es számú BT-határozat határain és az (EU) hatáskörén" - fogalmazott az orosz diplomata az UNMIK küldetését megalapozó, 1999-ben született rendelkezésre utalva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×