eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az első nyugati kormányfő, aki meglátogatta Medvegyevet

A német kancellár nem vár lényegbe vágó változást az új orosz államfő hivatalba lépése után Berlin és Moszkva kapcsolatában. Angela Merkel az első nyugati kormányfő, aki Medvegyev elnökké választása óta az orosz fővárosban járt.

A protokollnak megfelelően a kancellár előbb a még hivatalban lévő államfőt kereste fel. Putyin tudtára adta, hogy Medvegyev is legalább annyira nacionalista a szó pozitív értelmében mint ö, tehát a nyugati politikusoknak Medvegyev elnöksége idején sem lesz könnyebb dolguk, amire Merkel epésen csak annyit válaszolt, hogy remélhetőleg nehezebb sem.

Merkel először két évvel ezelőtt a hannoveri ipari vásáron találkozott Medvegyevvel. Hírügynökségek értesülése szerint a szombati megbeszélést a könnyedebb hangvétel jellemezte,de ez nem gátolta egyiküket sem abban, hogy vázolják a két ország kapcsolatára, valamint a kelet-nyugati viszonyra vonatkozó álláspontjukat.

Putyinhoz hasonlóan Medvegyev is kifogásolta Koszovó függetlenségének elismerését, valamint a NATO tervezett keleti bővítését. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy hamarosan folytatódnak a Moszkva és az Európai Unió közti partneri kapcsolat megteremtéséről kezdett tárgyalások, amelyek a húsexport miatt Lengyelország és Oroszország között kirobbant viszály miatt akadtak el.

A kancellár Moszkvában igyekezett a Nyugat oldalára állítani az orosz vezetőket az atomkísérletek miatt Iránnal folytatott vitában is, és - különös tekintettel küszöbön álló izraeli látogatására -, támogatást szerezni a közel-keleti kérdés tartós rendezését célzó erőfeszítésekhez is.

Angela Merkel hazaindulása előtt a repülőtéren interjút adott a moszkvai kormány politikáját ismételten bíráló rádióállomásnak, amivel szintén hangsúlyozni kívánta, hogy Berlin nem ért egyet az emberi jogok semmibevételével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×