eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kevesebbet dolgoznak, mégis sokkal többet tesznek zsebre

A brit számvevőszék jelentése szerint a szigetország háziorvosai annak ellenére kevesebbet dolgoznak, hogy az elmúlt három évben mintegy 60 százalékkal növekedett a fizetésük. A munkát átvállaló nővérek fizetése ezzel szemben jó, ha az inflációt követi

A 2004-ben megkötött keretszerződésnek hála a brit háziorvosok fizetése 2005 óta 58 százalékkal növekedett, jövedelmük országos átlaga jelenleg 113.164 font (mintegy 38,5 millió forint).

Ezzel összefüggésben a számvevőszék megállapította: a 2004-es megállapodás a költségvetésnek 1,76 milliárd fonttal (mintegy 600 milliárd forint) többe került az előre kalkuláltnál, miközben nem növekedett a háziorvosok száma az elmaradott, szegény területeken. Az orvosok a korábbi 79 százalék helyett csak a konzultációk kétharmadát végzik személyesen, a maradékot a nővérekre hagyják, bár az is igaz, hogy nőtt az orvos-beteg találkozások ideje.

A számvevőszék egészségüggyel foglalkozó részének vezetője azt mondta: az adófizetők nem élvezhetik a 2004-es megállapodás remélt előnyeit. Az orvosok kevesebbet dolgoznak, elsősorban azért, mert 90 százalékuk nem hajlandó pácienseket fogadni a munkaidején kívül.

További kifogás, hogy a nővérek fizetése - amelynek fedezetét szintén az háziorvosok kapják - csak igen szerény mértékben emelkedett, néha még az inlfláció ütemét sem követte a növekedés.

A háziorvosok szövetségének elnöke az adatok kapcsán megjegyezte: kollégái eredményességét nem a konzultációk gyakoriságával, hanem a páciensek egészségi állapotával kellene jellemezni.

Az egészségügyi miniszter megvédte a 2004-es megállapodást, hangsúlyozta: azóta megszűnt a háziorvosok elvándorlása az egészségbiztosítási rendszerből, és javult a közellátás színvonala.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×