eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A főkém vallomása: "Jogunk van gyilkolni, de Dianát nem végeztük ki"

"Nevetségesnek" és "teljes képtelenségnek" minősítette a brit külső elhárítás (MI6) volt főnöke azokat a vádakat, amelyek szerint a királyi család parancsára a szolgálat ölte volna meg a néhai Diana hercegnőt.

Sir Richard Dearlove a párizsi szerencsétlenség idején az MI6 műveleti főnöke, utána pedig - 2004-ig - első számú vezetője volt. Õ brit külső elhárítás első vezetője, akinek neve egyáltalán közismertté vált; elődjeit ugyanis csak "C" megjelöléssel illették.

Dearlove a Diana hercegnő halálát végleg lezárni hivatott, négy hónapja folyó londoni felsőbírósági - hivatalosan halottkémi - eljárás keretében hallgatták meg. A vizsgálat súlyát jelzi, hogy Dearlove megjelent a szerdai tárgyalási napon és nyilvános tanúvallomást tett. A csaknem százéves múltra visszatekintő MI6 - hivatalos nevén titkos hírszerző szolgálat (Secret Intelligence Service, SIS) - ugyanis eddig soha nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni semmilyen állítást vagy értesülést titkosszolgálati tevékenységével kapcsolatban.

Dearlove azt elismerte, hogy az MI6-nak adott esetben kaphat felhatalmazást valakinek a meggyilkolására a külügyminisztertől, azt azonban határozottan tagadta, hogy a szervezet ügynökeinek közük lenne Diana hercegnő halálához.

Fülöp, Károly és az MI6

Az MI6 egykori vezetője "teljes képtelenségnek" és "abszolút nevetségesnek" minősítette Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás kijelentéseit, amelyek szerint a gyilkosságot a szervezet Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje utasítására és Tony Blair akkori kormányfő tudtával hajtotta végre. Sir Richard szerint a szolgálat és az udvar között nincs semmilyen formális kapcsolat.

"Nevetségesnek" minősítette azokat a vádakat is, amelyek szerint Fülöp herceg és a fia, Károly walesi herceg az MI6 aktív tagjai lettek volna, valamint azt a feltételezést is, hogy valójában a királynő férje és a szolgálat vezetné az országot.

A Korona nevében eljáró ügyvéd kérdésére, miszerint a titkosszolgálat kapott-e engedélyt a hercegnővel kapcsolatos bármilyen műveleti tevékenységre, az MI6 volt főnöke határozott nemmel válaszolt. Kijelentette azt is, hogy az MI6 senki ellen nem hajtott végre merényletet azon csaknem 40 év alatt, amelyet ő a cégnél töltött.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×