eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fikció vagy valóság: szövetkezett-e Oswald és Ruby az elnök meggyilkolására?

Fura, John F. Kennedy meggyilkolásáról szóló iratokra bukkantak a néhai dallasi kerületi ügyész irodájában. A szövegekből az derül ki, hogy Lee Harvey Oswald és Jack Ruby együtt tervezték meg a 35. amerikai elnök elleni merényletet. A jelenlegi ügyész asszisztense szerint az iratok egy soha le nem forgatott mozifilmhez készültek.

Más tárgyakat is találtak a megye bíróságának épületében, a többi mellett leveleket, amelyeket az egykori ügyész, Henry Wade - aki a Jack Ruby elleni eljárást vezette - írt és kapott.

Ruby volt az, aki, mindössze két nappal az elnök, John Fitzgerald Kennedy ellen elkövetett merénylet után meggyilkolta a halálos lövés leadásával vádolt Lee Harvey Oswaldot. A gyanúsított sosem állhatott bíróság elé: Jack Ruby éppen akkor lőtte le, amikor a dallasi rendőrség épületéből börtönbe szállították volna.

A különleges tárgyak és levelek között találtak néhány hangfelvételt Ruby tárgyalásáról, egy pisztolytáskát, és néhány ruhadarabot, valószínűleg Oswaldét és Rubyét - mondta a jelenlegi kerületi ügyész, Craig Watkins.

Szövetkeztek?

A megtalált darabok közül a legfigyelemreméltóbb egy beszélgetés leirata: állítólag annak a párbeszédnek a szövege, amely Jack Ruby és Lee Harvey Oswald között zajlott le az előbbi éjszakai klubjában 1963. október 4-én, nem egészen két hónappal az elnök meggyilkolása előtt.

Eszerint a két férfi szövetkezett John F. Kennedy ellen, mert a maffia meg akart szabadulni testvérétől, a főállamügyészi posztot betöltő Robert Kennedytől.

"Még meg tudom csinálni, csak a puskám kell, meg egy magas épület; de időbe telik, talán hat hónapba is, mire megtalálom a megfelelő helyet. Addig meg kell némi pénz, amiből megélhetek a tervezés ideje alatt" - mondta állítólag Lee Harvey Oswald.

Hamis

A dallasi, John F. Kennedy életét bemutató Six Floor Museum kurátora szerint az iratok nem valódiak. Gary Mack elmondta: bizonyítható, hogy Oswald Irvingben volt 1963. október 4-én, a feleségével.

A kurátor szerint Henry Wade azért nem használta fel az iratokat, mert azt gondolta, hogy értéktelenek "Talán azért tartotta meg, mert azt gondolta, hogy viccesek. Ez nevetséges. Olyan, mint egy rossz B-kategóriás film" - tette hozzá Gary Mack.

Terri Moore, a jelenlegi kerületi ügyész vezető asszisztense szerint a leirat egy film forgatókönyvéhez készült, amelyen Henry Wade dolgozott. Azt, hogy egy ilyen film - a Visszaszámlálás Dallasban - készülőben volt, a férfi levelezése bizonyítja.

Bárki megismerheti

A párbeszédleirat hasonlít egy másikra, amely az elnök halálának körülményeit vizsgáló Warren-bizottság jelentésében is szerepelt. A dokumentum készítői megegyeztek abban, hogy Lee Harvey Oswald magányosan tervelte ki és hajtotta végre a merényletet. Az FBI, a Szövetségi Nyomozóhivatal szakértői megállapították, hogy a dialógus szövege hamis.

Azt nem lehet tudni, hogy a körülbelül egy évvel ezelőtt felfedezett dobozok teljes tartalmát felfedték-e a Warren-bizottság tagjai előtt. Az iratokra és egyéb tárgyakra akkor találtak rá, amikor Craig Watkins úgy értesült, hogy a fegyver, amellyel Ruby megölte Oswaldot, a bíróság épületében van.

A fegyverre nem találtak rá, a dobozok tartalmát azonban még mindig vizsgálják. Olyasvalakinek adják majd át, aki képes megfelelő módon kezelni azokat, és lehetővé tenni, hogy a nagyközönség is megismerje a tartalmukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×