eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Obama tovább növelheti az előnyét

A keddi újabb forduló előtt a republikánusoknál egyértelmű a kép: John McCain országosan is megerősítette vezető helyét a Newsweek legújabb felmérése szerint. A demokratáknál ugyan Hillary Clinton és Barack Obama fej-fej mellett halad, az illinoisi szenátor azonban Virginiában és Marylandben is messze vezet fő riválisa előtt.

A Newsweek legújabb közvélemény-kutatása szerint John McCain országosan messze népszerűbb republikánus riválisainál: az arizonai szenátort a megkérdezettek 51 százaléka támogatja, míg Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót 32.

A demokratáknál azonban a két legnagyobb rivális fej-fej mellett áll: Barack Obama 42, Hillary Clinton a megkérdezettek 41 százalékának támogatását nyerte el.

Rosszabbul áll azonban a volt first lady azon a három helyen, ahol ma tartják az előválasztást: Virginiában és Marylandben az előrejelzések szerint a szavazók 53-53 százaléka támogatja Obamát, 37, illetve 35 százalék pedig Clintont. Az illinoisi szenátor valószínűleg viszi majd Washington DC-t is.

Ha valaki, hát a virginiaiak tudják, mit jelent az elnökválasztás. Virginia eddig öt elnököt adott az Egyesült Államoknak - többet, mint bármelyik másik állam. Virginiai volt az öt első amerikai elnök közül négy, sőt, itt született Jefferson Davis, aki 1861 és 1965 között, a polgárháború idején a konföderáció elnöke volt.

A valaha megbízhatóan republikánus Virginia, ahol 1964-ig a demokratáknak esélyük sem volt a győzelemre, ma már kétesélyes állammá vált. "Az állam bizonyos részein az ember úgy érzi, mintha a legmélyebb Délen járna, máshol viszont úgy érzi, Boston külvárosába tévedt" - hangsúlyozza Larry Sabato, a Virginiai Egyetem politikatudományi professzora.

Obama elsősorban az állam afro-amerikai szavazóira számíthat, Clinton viszont a délnyugati vidéki településeken, a szakképzett nők körében és különösen a washingtoni elővárosokban erős.

"Sokkal régebb óta ismerjük őt, mint Barack Omabát. Évek óta az egészségügyi rendszer átalakításának harcosa, és ha engem kérdeznek, itt lenne az ideje, hogy nő legyen az Egyesült Államok elnöke" - vélekedett Hannah Grausz fairfaxi doktornő.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×