eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama tovább menetelhet az elnökjelöltség felé

Úgy tűnik, republikánus oldalon eldőlt, hogy John McCain esélyes az elnökjelöltségre, Mike Huckabee pedig az alelnökjelölti posztra pályázik - véli Orbán Anita Amerika-szakértő. Kedden Maryland és Virginia államokban és a fővárosban tartanak előválasztást, a közvélemény-kutatások demokrata oldalon egyértelműen Barack Obama győzelmét jelzik. A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese szerint márciusban eldőlhet, hogy ki lesz a jelölt kettejük közül.

A republikánus aspiránsok között, úgy tűnik, eldőlt a küzdelem, John McCain-nek sokkal nagyobb esélye van a győzelemre, mint Mike Huckabee-nek. Ennek ellenére Huckabee egyelőre nem akar kiszállni a kampányból, ráadásul a múlt héten sikereket is elkönyvelhetett - mondta Orbán Anita, aki szerint a politikus valószínűleg az alelnökjelöltségre pályázik.

A demokratáknál azonban ismét csak érdekes lehet a keddi előválasztás, amelyet Virginiában, Marylandban és Washingtonban tartanak. Ezeken a helyeken Barack Obamát tartják esélyesebbnek, bár elképzelhető, hogy Virginiában Hillary Clinton szerzi meg a vezetést.

A szakértő szerint Clinton Texasra és Ohióra koncentrál, ahol március 4-én lesznek előválasztások.

A két aspiráns különböző üzenetekkel bombázza az elektorokat is, akik az elnökjelöltet kiválasztó konvención meghozzák a végső döntést. Az elektorok egy részének ugyanis nem kell kötelezően arra voksolnia, akire az állama szavazott, bár általában ez a szokás.

Obama az elektorokat arra próbálja rávenni: voksoljanak arra, akire az államuk lakói, míg Clinton úgy érvel: azt kell megválasztani elnökjelöltnek, aki képes legyőzni a republikánusok jelöltjét.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×