eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az elnök fia hátba szúrta barátját

Mégsem indul az egyik párizsi kerület polgármesteri posztjáért Nicolas Sarkozy francia elnök szóvivője, miután az államfő fia ellene fordult. Egyes találgatások szerint a pálfordulás oka nem más, mint hogy a 21 éves Jean Sarkozy magának akarja a posztot. Nem ez lenne az első eset a történelemben, 1983-ban például egy bizonyos Nicolas Sarkozy hasonló előzmények után lett ugyanezen párizsi városrész vezetője...

Mégsem indul Párizs Neuilly negyedének polgármesteri posztjáért Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szóvivője. Bár David Martinon nem árulta el, miért döntött korábbi elhatározása megmásítása mellett, a francia sajtó tudni véli a háttérben meghúzódó okokat.

A lapok úgy tudják, hogy az ügy hátterében az államfő középső fia, a 21 éves Jean és két segítője áll, akik eddig az elnöki szóvivő mellett kampányoltak, ám a napokban kijelentették, inkább egy másik jobboldali jelölt mellé állnának. Ezt követően rögtön megkezdődtek a találgatások a francia sajtóban arról, hogy Jean Sarkozy lenne az esetleges új induló.

Egy, a sajtóba kiszivárgott bizalmas közvélemény-kutatás szerint egyébként David Martinon mindenképpen elbukta volna a jövő hónapban esedékes helyhatósági választást.

Érdekesség, hogy a Sarkozy-családban nem ez lenne az első hasonló eset, hiszen 1983-ban a mostani államfő úgy lett ugyanezen városrész polgármestere, hogy a választást megelőzően cserbenhagyta barátját, a hivatalos jelöltet és magának követelte az indulás jogát.

"Mindenkit átvertem" - fogalmazott akkor a 28 éves Nicolas Sarkozy, aki egészen 2002-ig vezette a párizsi negyed életét.

A francia helyhatósági választás lesz egyébként az első komoly megméretés azóta, hogy tavaly májusban Nicolas Sarkozyt elnökké választották. Az ellenzék hajlamos a voksolást az elnökről és a kormánypártról szóló népszavazásként beállítani - márpedig a jelek szerint a jobboldal olyan fontos nagyvárosokban is veszíthet, mint Marseille és Toulose.

Egy, a napokban végzett közvélemény-kutatás szerint Nicolas Sarkozy népszerűsége egy hónap alatt 49 százalékról tíz százalékpontot esett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×