eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meciar beadta a derekát

Nem szakad a szlovák kormánykoalíció - jelentette be Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke, aki az előző napon azzal viharzott el a koalíciós pártok elnökeinek megbeszéléséről, hogy Robert Fico kormányfő nem hajlandó vele tovább kormányozni.

A szerdai fejleményre reagálva az elemzők arra emlékeztettek, hogy a három kormánypártnak nem sok választása van, együtt kell maradniuk.

Csak csütörtökön derült ki, hogy a szerdai összecsapás, majd a forró fejek kiszellőztetése után az érintettek ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és az éjszaka folyamán megállapodtak, hogy a válságot előidéző okok - a földalapnál feltárt haszonszerző manőverek - rendezése után a partnerek készek folytatni a koalíciós együttműködést.

Vladimir Meciar kijelentette: az Állami Földalapnál kitört botrány "nem előidézője, hanem gyorsító eleme" volt a régebben érlelődő kormányválságnak.

A politikus egyszersmind azt is közölte, hogy pártja megszavazza a költségvetést.

Mint mondta: a konfliktushoz a partnerek eddigi elégtelen párbeszéde, a sok félreértés vezetett. Ezt elkerülendő, a jövőben gyakoribb találkozásokra lesz szükség, az elevenebb párbeszéd esetén az eddigi hibák már nem ismétlődnek meg.

A három párt alkujában tagadhatatlan szerepet játszott az a körülmény, hogy a kormány szétesése veszélybe sodorta volna az euró szlovákiai bevezetését, és kedvezőtlenül érintette volna a külföldi beruházások és a jegybanki kamatok sorsát.

"Nem a pártok, hanem az ország érdeke a mindennél előbbre való" - közölte Meciar.

Csáky Pál, az MKP elnöke a fejleményt úgy kommentálta, hogy Fico ismét megalázta Meciart.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×