eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

"Nagyon nehéz lesz a 2008-as év"

Szlovákia volt köztársasági elnöke szerint a szlovák kormánynak nem kellett volna ennyire sietnie az euró bevezetésével. Rudolf Schuster az InfoRádiónak adott interjúban annak kapcsán beszélt erről, hogy Szlovákia a tervek szerint 2009 január elsején csatlakozik az eurózónához. A volt államfő szerint a magyar-szlovák diplomáciai feszültség enyhülni fog, a kormányoknak ugyanis mindig azt kell tenniük, amit az állampolgáraik akarnak.

Hogyan értékeli, hogy Szlovákia - a 2004-ben csatlakozott tagállamok közül másodikként - két év múlva bevezetheti az eurót?

Gazdasági szempontból ugyan megelőzünk néhány 2004-ben csatlakozott tagállamot, de látni kell, hogy a reformok nem voltak könnyűek. Nyilván követtünk el hibákat, de a lényeg, hogy 2009. január 1-jén csatlakozunk az eurózónához. Õszintén megmondom, egy kicsit félek ettől. Nem lesz könnyű, mert a nyugdíjasoknak és a szegényeknek valószínűleg több hátrányt jelent majd az euró, mint előnyt.

Független közgazdászok is felhívták a figyelmet arra: lehet, hogy Szlovákia elsieti az euró bevezetését. Nem túl gyors a folyamat a gazdasági helyzethez mérve?

Nézze, tény, hogy én nem siettem volna ennyire ezzel. Érdekes, hogy most sokkal szigorúbbak a maastrichti kritériumok, mint régen. Az uniós átlagban mért infláció és gazdasági növekedés ugyanis most alacsony, egy új állam esetében viszont gyors. Még nincs 2009, nagyon nehéz lesz a 2008-as év. Jövőre lesz csak végleges döntés arról, hogy tudjuk-e teljesíteni a kritériumokat, vagy nem. De biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk oldani, és bent leszünk az eurózónában. És utána tudunk majd tanácsot adni, hogy Önök siessenek-e vagy sem.

Mennyire ítéli komolynak a Magyarország és Szlovákia közötti diplomáciai feszültséget?

Nem tudom emlékszik-e az elnöki periódusomra. Úgy gondolom, hogy akkor nagyon jók voltak a magyar-szlovák kapcsolatok, pedig semmi különöset nem csináltam, csak annyit, hogy rendszeresen találkoztam a magyar vezetőkkel.

Kinek a felelőssége a kialakult helyzet? A magyarok többsége csak azt látja, hogy Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke rendre nacionalista felhanggal beszél a magyarokról?

Nyilván van egy nacionalista csoport, amellyel Önöknek baja van. A magyar belpolitikát annyira nem ismerem, ez a magyarokra tartozik. Ami a lényeg, hogy mindig a politikus a példa. Ha az emberek azt látják, hogy az ország vezetői nem tudnak együtt dolgozni, akkor rávetítik ezt a közhangulatra is. Emlékszem, mikor beszédet mondtam első, és lehet, hogy utolsó szlovák államfőként a magyar parlamentben. Göncz Árpád barátom előre figyelmeztetett, hogy lehet, hogy sokan kimennek majd az ülésteremből, mert nem mindenki szeret engem. Végül senki nem ment ki, és a magyar sajtó nagyon elismerően szólt rólam, szemben a szlovák médiával. Az együttműködés lehetne sokkal jobb ezzel a kormánnyal, de össze kell hozni az embereket a parlamentben, a kormányban, és a falvakban is. Biztos vagyok benne, hogy javulni fognak a kapcsolatok, mert az emberek ezt igénylik. A kormánynak pedig azt kell tennie, amit az emberek akarnak.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×