eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lapáttal szórják a pénzt az olimpia szervezői

Egyre több embert bosszantanak Nagy-Britanniában a 2012-es londoni olimpia elszálló rendezési költségei. Az eredetileg 2,4 milliárd fontra (mintegy 890 milliárd forint) taksált büdzsé már 9,3 milliárdnál (körülbelül 3.440 milliárd forint) jár, és egyre-másra kerülnek nyilvánosságra bicskanyitogató megbízási díjak.

A brit sajtó legutóbb azt derítette ki, hogy az infrastruktúra kiépítéséért felelős hatóság az előkészítő munkák során több mint 7,7 millió fontért (mintegy 2,9 milliárd forint) vette igénybe különböző tanácsadó és munkaerő-közvetítő cégek 65 alkalmazottjának munkáját.

A legnagyobb részt a londoni Rockpools fejvadászcég kapta, amely honlapján azzal büszkélkedik, hogy nekik sikerült megnyerniük az ismert üzletembert, Jack Lemleyt, hogy vállalja el a kivitelező hatóság elnökévé.

Ez így is van, a dolog szépséghibája azonban, hogy az üzletember néhány hónappal később lemondott, mert elege lett a politika befolyásából és az elszálló költségekből.

Az idézett kimutatásból kiderül az is, hogy a legmagasabb tanácsadói díj egy napra 1.200 font (mintegy 445 ezer forint) volt, amelyet egy meg nem nevezett szakértőnek fizettek ki.

A brit adófizetők szövetsége sommás ítéletet mondott a pénzszórás felett: "Amikor London megpályázta az olimpiát, azt mondták, hogy ez egyedülálló lehetőséget ad a városnak és a sportnak. Most, hogy megrendezhetjük az olimpiát, azt látjuk, hogy néhány nagykutya szedi meg magát az adófizetők pénzén. Senki se csodálkozzon, hogy az emberek csalódottak".

Ezzel szemben a szervezők azt állítják, hogy a projekt megvalósításához szükség volt minden pennyre az eddigi kiadások közül.

"Keményen dolgozunk, hogy csökkentsük az ideiglenes státuszok számát, és ahol lehet, állandó munkatársakkal dolgozunk" - jelentette ki a kivitelezési hatóság egyik szóvivője.

A kulturális, média és sportminisztérium szóvivője pedig azzal érvelt, hogy a 2012-es olimpia jelenleg a legnagyobb projekt Európában, kétszer akkora, mint a Heathrow-i repülőtér bővítése, és feleannyi idő alatt kell elkészülnie.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×