eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Marokszámra fogynak a gyógyszerek

"Gyógyszerfüggőségben" szenvednek a brit emberek - derül ki a szigetországi egészségbiztosító (NHS) adataiból. Tavaly több mint tízmilliárd fontot költöttek pirulákra a britek.

Öt év alatt 27 százalékkal nőtt az az összeg, amennyit a brit lakosok gyógyszerekre költenek, és immár átlépte a tízmilliárd fontos határt.

A brit egészségbiztosító (NHS) szerint a háziorvosok 918 millió gyógyszert írtak fel tavaly.

Ez annak ismeretében megdöbbentő adat, hogy 2002-ben közel kétszázmillióval kevesebb, 721 millió készítményről írtak vényt a doktorok.

Egy orvos naponta átlagosan 81 gyógyszert ír fel, 17-tel többet, mint öt évvel ezelőtt.

Hetente 730 ezer antidepresszánsról és 870 ezer antibiotikumról adnak receptet a brit doktorok.

Az emelkedő adatok egyik oka, hogy a lakosság körében egyre nagyobb az igény arra, hogy minden egyes betegségre valamilyen gyógyszert szedjenek, még a legenyhébbekre is.

Sok kritikát kapnak a brit gyógyszergyárak is, amelyek szinte mindent megtesznek, hogy készítményeiket reklámozzák az orvosoknál.

Több orvos inkább gyógyszert ad még a túlsúlyosságra is, ahelyett, hogy a táplálkozás fontosságára hívná fel a figyelmet

Egy parlamenti képviselőként is dolgozó háziorvos, Richard Taylor közölte: az emberek azt gondolják, hogy jobb, ha gyógyszert szednek, mintha az egészségükkel, a megelőzéssel foglalkoznának.

A háziorvosok szervezetének elnöke, Mayur Lakhani szerint ugyanakkor azért nő a felírt gyógyszerek száma, mert kedvező hatásuk van.

Az egészségügyi tárca szóvivője azt emelte ki, hogy az orvosi technológia fejlődése révén több betegséget tudnak kezelni, ezért szednek egyre több pirulát a betegek.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×