eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány-vélemény: totális elutasítás Erdélyben

Értetlenségre és elutasításra talált az erdélyi magyar szervezetek körében Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentése, miszerint nem használ, hanem árt a határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseknek, ha Magyarországról támogatják ezeket - olvasható a Krónika című erdélyi napilapban.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke mindenképpen pozitívnak értékelte, hogy a Geoana-Gyurcsány találkozón kisebbségi jogokról, autonómiáról szó esett, ugyanakkor rámutatott: elvárják, hogy a magyar kabinet támogassa az RMDSZ törekvéseit.

A magyar kormányfő nyilatkozatát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak vezetői is élesen bírálták.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke szerint a 2004. december 5-ei népszavazás után nem meglepő, hogy Kóka és Gyurcsány az autonómia ellen foglal állást.

Mindez az erdélyi magyarság megmaradásáért meghirdetett program feladásaként minősíthető - tette hozzá.

Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint mindkét magyar politikus nyilatkozata "minősíthetetlen, káros és rossz, ráadásul tudatlanságról és rosszindulatról árulkodik".

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) közleményükben kifejtették: "vezető magyar politikusok első alkalommal vetemedtek arra, hogy kétségbe vonják az elszakított területeken élő magyarság egyetlen túlélési eszközének, az autonómiának a szükségességét".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×