eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Északi-sark: érdek a megegyezés

Valki László nemzetközi jogász szerint megegyezés várható az Északi-sark ügyében, ugyanis a területért versenyre kelt országok érdeke ezt diktálja.

Az Északi-sark valójában állandóan befagyott tenger, amelyet bárki szabadon használhat - mondta el az InfoRádióban a nemzetközi jogász.

Hozzátette: az 1982-es tengerjogi egyezmény szerint a tengerfenék a parttól 200 mérföldes távolságig a parti állam tulajdona.

A 350 mérföldig terjedő területet az birtokolhatja, aki egy 21 tagú bizottságnál bejelenti az igényét.

A bizottság ajánlása döntheti el a jelenleg zajló vitát, hogy kié is az Északi-sark, de erre akár évekig is várni kell.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok, Dánia, Norvégia, Kanada és Oroszország is jelezte igényét a területre, amely korábban ugyan értéktelen volt az államoknak, de a globális felmelegedés miatt megolvadó jég alól a jövőben az eddigieknél könnyebben lesznek kinyerhetők a terület ásványkincsei.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×