eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Durva emlékezés: "Diana kipróbált egy sor szeretőt"

Tíz éve halt meg autószerencsétlenségben Diana hercegnő. Az évfordulón az ismert feminista írónő, Germaine Greer többoldalas esszét közölt a Sunday Times hasábjain a trónörökös tragikus sorsú elvált feleségéről.

A "nép hercegnője", ahogy nevezték, tíz éve halott. Fiai emlékhangversenyt rendeztek a Wembley-stadionban, volt férje: Károly herceg, feleségül vette a szeretőjét. Mindkét fiú katonatiszt. Vilmos rövidesen elég kopasz lesz, mint általában a Windsor uralkodóház férfi tagjai.

Ha Lady Diana Spencer érettségizett volna történelemből, sejthette volna, hogy a walesi herceg hitvesének lenni nagyon keserves dolog. Ha mindent számba veszünk, talán még azt is megállapíthatjuk, hogy Diana feleségként tulajdonképpen megúszta a nehezét - írja Germain Greer. A férjének csak egy szeretője volt és az is igen diszkrét.

A jelenlegi királynő nagymamájának, Alexandra hercegnőnek, egész hordányi könnyűvérű arisztokrata hölggyel és ócska színésznővel kellett osztoznia az akkori walesi hercegen, s közben hat gyermeket szült neki.

Alexandra nem léphetett félre, míg Diana kipróbált egy sor szeretőt. Egyetlen büntetése az volt, hogy apósa, a királynő férje, Fülöp herceg "cafkának" nevezte.

Károly herceg ifjú korában egy nőnek sem hozott szerencsét. Ki emlékszik még az 1964-ben egy melbourne-i táncmulatságon általa felszedett bögyös, szőke lányra, Kangára?

Az igazi neve Dale Harper volt, becenevét Károly hercegtől kapta, de azután nem sokáig becézte. Kanga a bankár, Lord Tyron felesége lett, a bankár tönkrement, Kanga divatbutik-láncot nyitott, meggazdagodott, eltartotta a férjét, aztán előbb rákos lett, aztán alkoholista, az elvonókúra közben esett vagy ugrott ki a szanatórium ablakán, eltörte a gerincét és megbénult.

1997-ben elmegyógyintézetbe került, ott felfekvési sebei elfertőződésébe halt bele. Károly herceg a temetésére sem ment el.A legtöbb walesi hercegnek, azaz trónörökösnek, királyi hercegnő volt a hitvese. Nem így Károlynak.

Lady Diana Spencer csak angol arisztokrata volt. "Noblesse oblige" ez a főrendűek jelszava: "a nemesség kötelez".

Az angol főnemesség - jegyzi meg írásában Germain Greer - általában műveletlen, közönséges, rossz ízlésű, és azt hiszi, hogy mindent megengedhet magának. Diana szabados ifjú lordocskák és hölgyecskék között nőtt fel, ő maga viszont pirulós volt és lassú felfogású.

Közben az ifjú Károlynak azt tanácsolta a nagybátyja, Lord Mountbatten, hogy tegyen szert minél nagyobb szexuális tapasztalatra, anélkül, hogy botrányba keverednék. Kövesse apja példáját. A recept régi: olyan férjes asszonyt kell kiválasztani szeretőnek, akinek a férje a viszonyt nem nagyon bánja.

A lassú gondolkodású Diana - mutat rá Germain Greer - serdülőfélben vált fondorlatossá.

Legszomorúbb, hogy halálát is az okozta talán, hogy azért ment Dodival Párizsba, mert féltékennyé akarta tenni azt a férfit akibe igazán szerelmes volt, Hasznat Khánt, a szívsebészt.

Az kétségtelen, hogy Károly herceg mellett boldogtalan volt, nyilvánvaló, hogy a trónörökös nem szerette. Diana hívei úgy látják, hogy Károly tette őt idegbeteggé, ellenségei szerint mindig neurotikus volt.

Ez érződött rajta akkor is, amikor jótékonykodott. Komoly tragédiákkal küzdő embereket látogatott meg gyönyörűen kikészítve, ropogós eleganciával. A fenébe kívánták, volt nélküle is elég bajuk. A sajtó azonban imádta ezeket a jeleneteket, és Diana fürdött a dicsőségben.

Mi Diana öröksége? - kérdi Germain Greer? Végtelen sok rajongó újságcikk és még több találgatás halála körülményeiről. Közben a "cég", azaz a királyi ház változatlanul uralkodik, Erzsébet királynő kedves öreg nagymama szerepre váltott át, és Camilla nem óhajt második Dianát játszani.

Nem mindig jelenik meg a férje oldalán és nem vette fel a walesi hercegné címet, amelyen átok ül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×