eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ügyes főpolgármester olcsó olajat hozat

Egymillió londoni utazhat olcsóbban a tömegközlekedéssel, miután a brit főváros polgármestere olcsó üzemanyag szállításáról szóló megállapodást kötött Hugo Chavez venezuelai elnökkel. A radikális baloldali retorikájáról ismert Chavez korábban már az Egyesült Államokba is exportált kedvezményes áron fűtőolajat, megfigyelők szerint azért, hogy így törjön borsot ideológiai ellenfelei orra alá.

Londont, a világ egyik pénzügyi központját, a nyolcvanas évek anyagias individualizmusának egyik jelképét nem gyakran társítják a forradalmi, vagy a baloldali jelzővel.

Épp ezért keltett meglepetést, hogy miért is akar a kapitalizmus-ellenes kirohanásairól ismert venezuelai elnök jótékonykodni a város lakóival.

Ken Livingstone főpolgármester és a venezuelai olajtársaság megállapodása nyomán azonban London kedvezményes áron jut majd üzemanyaghoz a városi buszok üzemeltetéséhez.

A kemény fogalmazásáról ismert Livingstone-t ismerve azonban már nem annyira meglepő a hír. A főpolgármestert Vörös Kennek is szokták nevezni baloldali nézetei miatt.

Most azt mondta: jobb Chavezzal úgymond "ágyba bújni", mint a brit kormánynak Bush amerikai elnökkel.

Az ő nevéhez fűződik a vitatottan megítélt úgynevezett "dugódíj" bevezetése London központjában. Az autósok megsarcolásáért cserébe Livingstone a tömegközlekedés fejlesztését ígérte, és ezt célozza mostani lépése is.

Azt ígéri, hogy negyedmillió, alacsony jövedelmű londoni válthat olcsóbb jegyeket és bérleteket a megállapodás nyomán. Ugyanakkor az ő vezetése alatt emelkedetek az elmúlt években az inflációt jóval meghaladó értékben a londoni jegyárak, miközben a szolgáltatás nem javult látványosan.

Az olcsó üzemanyagért cserébe London irodát nyit Caracasban, és közlekedés-szervezési és városrendezési tanácsokkal látja el a venezuelai illetékeseket.

Az ellenzéki brit konzervatívokat sokkolta a hétfőig titokban tartott hír. Első reakciójuk az volt, hogy a főpolgármester egy olyan államfővel barátkozik, aki "egy borzalmas emberi jogi gyakorlatot folytató diktátor".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×