eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kiengedték a pszichiátriáról az orosz ellenzéki aktivistát

Hazaengedték a Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok vezette orosz ellenzéki csoport egyik tagját, akit akarata ellenére 46 napig tartottak bent egy pszichiátriai intézetben.

A Murmanszkban élő Larissza Arapot júliusban vitték be erőszakkal a pszichiátriára, ellenzéki aktivisták szerint bosszúból, mert a 48 éves nő feltárta, milyen durván bánnak a gyerekekkel a helyi pszichiátriai kórházban.

Az ügyet emberi jogvédők karolták fel, akik szerint az orosz hatalom a Szovjetunió idején bevett módszerekkel hallgattatja el a számára kellemetlen embereket.

A Garri Kaszparov vezette Egyesült Civil Mozgalom szóvivőjének közlése szerint Larissza Arapot hétfőn engedték el a Murmanszktól mintegy 280 kilométerre lévő Apatit kórházából, férje ment el érte.

Az aktivista elengedését az tette lehetővé, hogy az orosz emberi jogi ombudsman megvizsgálta az ügyet, és nem talált olyan okot, amely indokolná a kényszergyógykezelést.

Larissza Arapot július 5-én tuszkolták be egy mentőautóba, amikor elment az orvoshoz, hogy a jogosítvány meghosszabbításához szükséges igazolásokat beszerezze (Oroszországban a szellemi egészséget bizonyító dokumentum is szükséges a jogosítványhoz).

A nő lánya szerint az orvos rájött, hogy Larissza Arap kritizálta egy ellenzéki lapban a helyi pszichiátriai kórházban uralkodó viszonyokat, ezért hívta a rendőrséget, és a pszichiátriára küldte a pácienst.

Larissza Arap júniusban egy interjúban azt állította, hogy a szovjet időkben bevált módszer - ellenzékiek pszichiátriai kényszerkezelése - visszatérőben van Oroszországban.

A BBC brit közszolgálati médium orosz elemzője korábban ugyanakkor azt mondja: semmilyen dokumentum sem bizonyítja, hogy a Szovjetunió összeomlása óta ilyen módszert alkalmaztak volna, ha bebizonyosodik Larissza Arap igaza, akkor ez lesz az első eset.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×