eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Az emberek pánikban menekülnek"

Elérte Mexikót a Karib-tenger térségében tomboló Dean nevű hurrikán. A tengerparti üdülőhelyekről ezrével menekülnek a turisták. Az Egyesült Államokban ilyen erős vihart 1935 óta mindössze háromszor mértek.

A mexikói meteorológiai intézet közölte: a trópusi vihar óránként 230 kilométer sebességű széllel érte el a partot; a hurrikánt óránként 325 kilométeres erősségű széllökések kísérik.

A vihar 32 kilométer óránkénti sebességgel halad nyugat felé a Yucatán-félszigeten. A tengerparti üdülőhelyekről több ezer turista menekült el; a pusztító szelek a népszerű Cancúnt is fenyegetik.

"Bele sem merek gondolni, hogy mit élhetnek át"

"Itt, a szállodában nagyon rossz a helyzet, 10-15 percenként halljuk, ahogy betörik valamelyik ablak, az emberek pánikban menekülnek a szobákból. Egyeseket a magasabban fekvő iskolákba költöztetnek, de ha ebben a meglehetősen stabilan álló szállodában ilyen a helyzet, akkor bele sem merek gondolni, hogy ők mit élhetnek át" - fogalmazott a spanyol nyelvű, amerikai Telemundo televíziós csatorna helyszínen tartózkodó riportere, Andrea Montalvo.

Felipe Calderón mexikói elnök bejelentette, hogy lerövidíti kanadai útját, és a hurrikán által veszélyeztetett területekre utazik. "Úgy döntöttem, felfüggesztem hivatalos kanadai látogatásomat és személyesen vezetem a lakosság védelmét katasztrófaesetekben szolgáló csoport munkáját" - mondta az államfő.

Magyarok is vannak

Herczeg György mexikóvárosi magyar nagykövet korábban közölte: több magyar is jelentkezett a külképviseleten, és felkészültek arra, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak.

A Dean már hétfőn a legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött; az Egyesült Államokban ilyen erős vihart 1935 óta mindössze háromszor mértek.

Az ítéletidő eddig 12 halálos áldozatot követelt a karibi térségben.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×