eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A vádlottak padján "Vegyi Ali"

Bagdadban megkezdődött a síiták ellen 1991-ben elkövetett tömegmészárlás felelőseinek a pere, melynek 15 vádlottja van, köztük Szaddám Huszein volt elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, vagyis "Vegyi Ali".

Az első öbölháború után kirobbant dél-iraki népfelkelést Szaddám Huszein rezsimje brutális kegyetlenséggel verte le. A vérengzésben legkevesebb 100 ezer ember halt meg.

A pernek 15 vádlottja van, köztük Szaddám Huszein volt elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, vagyis "Vegyi Ali", aki kurd falvak elleni vegyifegyver-támadások elrendelőjeként kapta gúnynevét.

Ugyancsak a vádlottak padján ül a volt elnök egyik féltestvére, magántitkára, a volt védelmi miniszter, a hadsereg egykori vezérkari főnöke és a katonai hírszerzés korábbi vezetője.

A perben a nagyrészt síiták lakta Bászra és Násziríja városokban 1991 márciusában kitört lázongások utáni öldölkés körülményeit tárgyalják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×