eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szakembereket csábítanak Németországba

Egyre nagyobb fejtörést okoz a szakemberhiány a német kormánynak. Kiváltképpen mérnökökre és informatikusokra lenne szükség a gazdasági fellendülés biztosításához, ellenkező esetben milliárdos veszteség fenyegeti az ipart.

Rövidesen akadozni kezd a termelés, ha nem gondoskodnak haladéktalanul a hiányzó szakemberek pótlásáról - állapítja meg a német gazdasági minisztérium hétfőn közétett jelentése.

A fém- és elektronikai ipar, valamint a gépgyártás terén egyre szűkösebb a szakember-utánpótlás, ezért már idén több mint 20 milliárd euró veszteség fenyegeti a német gazdaságot.

Az egyetemekről kilépő mérnökök, matematikusok, természettudományi szakemberek és informatikusok zöme inkább külföldön próbál szerencsét, ezért a minisztérium a bevándorlási feltételek könnyítését javasolja, az Európai Unión kívüli országokban végzett fiatal diplomások letelepedésének elősegítése érdekében.

A jelentés kiemeli azt is, hogy a béralkuknál is érezhető a műszaki szakemberek kis száma, a mérnökök és informatikusok sok esetben aránytalanul magas béreket tudnak kialkudni, ami hátrányosan érinti a cégek nyereséges működését.

A kérdés égető voltát jelzi, hogy a témát a héten esedékes rendkívüli kormányülés napirendjére tűzték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×