eur:
388.41
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Úgy érezték, itt a világ vége" - képekkel

Nincs magyar áldozata a perui földrengésnek, melyben a legfrissebb adatok szerint eddig 337 ember veszítette életét, a sérültek száma pedig meghaladja az 1300-at. A helyzet az érintett területeken drámai, ráadásul magyar idő szerint csütörtök délután újabb, ezúttal kisebb rengés rázta meg az országot.

A Buenos Aires-i magyar nagykövet tudomása szerint nincs magyar áldozata a perui földrengésnek. Józsa Mátyás az InfoRádióban azt mondta: az érintett térség nem tartozik a turisták által előszeretettel látogatott régiók közé.

A nagykövet elmondta: magyar idő szerint csütörtök délután 17 óra körül beszélt telefonon Hajós István tiszteletbeli konzullal Peruban, aki szerint újabb, kisebb földrengés volt a dél-amerikai országban.

Nehézségeket okoz a víz-, gáz és áramszolgáltatás fenntartása Peruban, miközben folyik a károk felmérése.

Remegett a járda a lábuk alatt

A dél-amerikai országot sújtó földrengésben a legfrissebb adatok szerint 337 ember vesztette életét és a sérültek száma meghaladja az 1300-at.

"Általában nem érzed a földrengést a szabadban, ám most a járda remegett a lábunk alatt. Így berohantam egy parkba, ahol még mindig mozgott a föld. Még ennél is ijesztőbb volt az a földrengés moraja, amelyhez párosult a hirtelen kivilágosodó ég. Teljesen szürreális élmény volt - olyan volt, mintha valami háborús film szereplői lettünk volna" - fogalmazott a BBC brit közszolgálati médiumnak az egyik limai lakos.

"Egyesek úgy érezték, itt a világ vége és ismerőseim többsége még mindig nagyon ideges" - tette hozzá Bronwyn Davis.

Drámai a helyzet

A perui fővárostól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Ica városában kialakult helyzetet a perui egészségügyi miniszter-helyettes drámainak nevezte.

Ha kíváncsi a földrengés helyszínén készült képekre, kattintson ide!

A földmozgás központja Limától délkeletre, a felszín alatt mintegy 41 kilométerre volt.

A perui geofizikai intézet szerint a földrengés a Richter-skála szerinti 7,5-es, az amerikai földtani intézet szerint viszont 7,9-es erősségű volt. A földrengés után szökőárriadót rendeltek el, de ezt később visszavonták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×