eur:
388.5
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megalázó körülmények között dolgoztatták a kelet-európaiakat

Negyven illegálisan, elfogadhatatlan körülmények között foglalkoztatott munkást találtak egy hatósági ellenőrzés során Anglia délnyugati részén. A bolgárok a Tesco és a Morrisons beszállítóinak dolgoztak, ezért sokan a szupermarketláncokat is felelőssé teszik.

A munkások a bolgár fővárosban jelentkeztek egy ügynökségnél, amely 900 euró (mintegy 225 ezer forint) ellenében olcsó buszjegyeket és munkavállalási engedélyt ígért nekik - az Európai Unióhoz idén csatlakozott Románia és Bulgária polgárai számára a munkavállalás egyelőre engedélyhez kötött a szigetországban.

Miután megérkeztek, Angliában egy litván ügynök és cége, a Baltic Work Team vette át őket, amelynek újabb 100 fontot (mintegy 35 ezer forint) kellett kifizetniük, vagy mehettek haza. Ez a vállalat továbbadta a munkásokat egy másik közvetítőnek, az Elite Labour Servicesnek, amely a Southern England Farmhoz küldte őket.

Utóbbi cég a nagy-britanniai Tesco honlapja szerint a lánc egyik kitüntetett cukkini-, karfiol- és babbeszállítója. A bolgárok itt már valóban dolgoztak, növényeket ültettek, betakarították, és csomagolták a termést.

Csakhogy közben - ahogy a munkások fogalmaztak - úgy kellett élniük, mint a disznóknak, táplálékukat pedig a zöldségföldről kellett összeguberálni, amikor munkaadójuk 34 napon keresztül visszatartotta a fizetésüket.

Piszkos furgonokban laktak, alkalmanként heten egy hatszemélyes autóban; ráadásul ezért kezdetben fejenként heti 50 fontot kellett fizetniük.

Megvont engedély

A történtek nyilvánosságra kerülése után megvonták a Baltic Work Team működési engedélyét. A munkaügyi törvények megsértése miatt februárban már felfüggesztették a cég licencét, de a fellebbezés után a vállalat folytathatta a tevékenységét.

A munkaközvetítők szövetségének elnöke szerint azonban ők csak akkor léphetnek fel hatékonyan, ha a szupermarketek szigorúan ellenőrzik az alvállalkozóikat. Az etikus kereskedelem mellett hivatalosan elkötelezett kereskedelmi láncok ezt meg is ígérték.

Az ügyben érintett mindkét munkaerő-közvetítő cég vezetője tagadja, hogy bármilyen visszaélést követtek volna el.

A Times című napilap egyébként hétfőn számolt be arról, hogy a vendégmunkások kizsákmányolása ellen küzdő brit szakszervezet harcol az angliai magyar munkások tisztességes bérezéséért. Többek között pizzafutárok panaszolják, hogy a keresetükből éppen csak meg tudnak élni, hazaküldeni viszont már nem tudnak pénzt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×