eur:
388.5
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Éhínség fenyeget az áradások miatt Észak-Koreában

A termőterület tizedrésze víz alá került a súlyos áradások miatt az egyébként is élelmiszersegélyekre utalt Észak-Koreában. 300 ezer ember vált hajléktalanná, és több száz halottról, valamint eltűntről is érkeztek jelentések.

A hivatalos adatok szerint a rizs- és gabonaföldek 11 százaléka került víz alá Észak-Koreában. A kommunista országban működő nemzetközi segélyszervezetek szerint a helyzet súlyos, főleg a terméskiesés jelent súlyos gondot.

Észak-Korea már az áradás előtt is nemzetközi élelmiszersegélyre szorult, az éhínség következtében becslések szerint kétmillió ember vesztette életét a kilencvenes évek közepén.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár utasította a világszervezet munkatársait, hogy sürgősen mérjék fel, mire van az országnak szüksége, és segítséget ígért a nehézségek leküzdéséhez.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea is megígérte a támogatást.

Észak-Korea ritkán kér nemzetközi segítséget, a hatóságok azonban hétfőn kénytelenek voltak ehhez folyamodni, és beismerni, hogy az augusztus 7-én kezdődött heves esőzések "hatalmas emberi és anyagi károkat okoztak". A hivatalos hírügynökség jelentése szerint az áradásokban több száz ember meghalt, illetve eltűnt.

Tavaly augusztusban is súlyos áradás pusztított az országban, de az idei helyzet a jelek szerint még rosszabb. A KCNA hivatalos hírügynökség szerint néhány térségben a Tedong folyó mentén annyi csapadék esett, amennyit még soha nem jegyeztek fel a mérések kezdete óta.

A Yohnap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy a phenjani kormány a fegyveres erőket vezényelte ki a mentési munkálatokra.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint 300 ezer embert érinthet az ítéletidő. "Sürgős élelmiszersegélyre van szükség és valószínűleg hosszú távon" - közölte szerdán Paul Risley, a program bangkoki szóvivője az alapján, amit ENSZ-tisztségviselők láttak előző nap az egyik elárasztott tartományban Phenjantól északra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×