eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A terrorszervezetek listáján az iráni Forradalmi Gárda

A washingtoni kormány eldöntötte, hogy a terrorszervezetek listájára teszi az iráni Forradalmi Gárdát, az iráni haderő 125 ezer fős elitalakulatát - jelentette szerdán a The Washington Post. Az amerikai lap tudni véli, hogy a közeli napokban közzéteszik az erről szóló elnöki utasítást a hivatalos közlönyben, és azzal érvényessé válik az új besorolás.

A terrorszervezetek listájára kerülés számos gyakorlati hátrányt jelenthet egy szervezetnek. Jogalapot teremt külföldi bankszámláinak befagyasztására, s az amerikai kormány megtilthatja ennek alapján azon külföldi vállalatok egyesült államokbeli tevékenységét, amelyek bármilyen módon együttműködnek a terrorista jellegűvé nyilvánított szervezettel.

Megfigyelők szerint bosszantja az amerikai kormányt az Irán ellen elrendelt ENSZ-szankciók hatástalansága, s az új intézkedés részint ezt a bosszúságot tükrözi. Másrészt nyilván összefügg a lépés azzal is, hogy a kongresszus egyre nagyobb nyomást fejt ki a kormányra: lépjen fel keményebben a közép-keleti ország ellen, amely nyugati gyanú szerint atomfegyver gyártására törekszik.

A lap szerint a kormány arra hivatkozik intézkedésében, hogy a Forradalmi Gárda szélsőségeseket támogat Irakban, Afganisztánban és a Közel-Keleten.

Ez lesz az első eset, hogy egy nemzeti katonai szervezet felkerül az amerikaiak terroristalistájára. Eddig csak magánszemélyek, szélsőséges csoportok, vállalkozások és segélyszervezetek szerepeltek rajta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×