eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szerbia túszai lesznek a vajdasági magyarok?

A schengeni vasfüggöny már közvetlenül is fenyegeti Nyugat-Balkánt: Szlovénia lerombolja a hidakat a Horvátországgal határt képező Szutla folyón, és 115 határátkelőt lezár. Szerbia Koszovó miatt kész az európai uniós csatlakozásról is lemondani, ami újabb elszigeteltséget eredményezne a Vajdaságban élő magyarok számára is.

A vajdasági magyarok nem akarnak Szerbia túszai lenni - nyilatkozta egy szerb napilapnak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke tekintettel arra, hogy Szerbia mindinkább távolodik Európától, és Koszovó miatt még az uniós tagságról is hajlandó lemondani.

Az újabb elszigeteltség veszélye miatt a vajdasági magyar pártok immár egységes álláspont kialakításával kérik a kettős állampolgárságot, hogy legalább az anyaországgal való kapcsolattartás zavartalan legyen.

Ezért csalódással vették tudomásul Papp Sándor belgrádi magyar nagykövet kijelentését az újvidéki Pannónia Televízióban, hogy Budapest még napirendre sem tűzte a kérdést és a téma nem élvez elsőbbséget a magyar politikában.

Reagált a szerb kormány illetékes minisztere is, aki kijelentette, hogy Szerbiának semmi kifogása a kettős állampolgárság ellen, hiszen ezt Belgrád is megadja minden határon túli honfitársnak.

Hídrombolás, határzár

A Schengenbe készülő Szlovénia igen határozott: szigorítja a határátlépést, illetve annak ellenőrzését Horvátország felé, és ennek keretében a határt képező Szutla folyón több hidat lerombolnak, 115 határátkelőt pedig lezárnak.

Ez elsősorban azokat a polgárokat érinti, akiknek földje a határ, illetve a folyó túloldalán van, és az eddigi néhány száz méter helyett akár öt-tíz kilométert is meg kell tenniük, hogy odajussanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×