eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mennyire veszélyes a Duna-híd?

Az amerikai híd közelmúltbeli leszakadása után Szerbiában is felmerült a kérdés: mennyire van rossz állapotban a NATO-bombázás után ideiglenesen megépített újvidéki Duna-híd? A hídon nem közlekedhetnek 3 tonnásnál nagyobb teherjárművek, a vasúti forgalmat pedig néhány napig szüneteltetik, ami érinti a Budapest-Belgrád vonalat is.

A NATO utolsóként bombázta le Újvidék harmadik és legmasszívabb Duna-hídját, amelyen az észak-dél irányú nemzetközi vasúti közlekedés is áthaladt a Budapest-Belgrád vonalon.

Most újra fennáll annak a lehetősége, hogy csak Újvidékig közlekednek az északról érkező vonatok.

Az ideiglenesen megépített újvidéki vasúti és közúti hidat a Milosevics-rezsim alatt készült el gyorsan. Már a nyolc évvel ezelőtti építéskor is látszott, hogy nem komoly megoldásról van szó.

A három tonnásnál nagyobb teherjárműveket kost letiltják a hídról, amelyeknek így 20 kilométeres kerülőt kell tenniük Belgrád felé. Emellett négy napra leállították a hídon átmenő vasúti forgalmat, de nem lehet kizárni a vasúti közlekedés ideiglenes vagy teljes letiltását sem a Duna-hídon - mondta a szerbiai vasutak sajtófelelőse.

Egy új és biztonságosabb híd építéséről egyelőre csak beszélnek, de konkrét lépések nem történtek. Az új híd megépítésére legalább három évre lenne szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×