eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Újabb űrséta az Endeavour körül

Újabb űrsétát kezdett az Endeavour amerikai űrsikló két űrhajósa, hogy külső szerelési munkálatokat végezzen a Nemzetközi Űrállomáson.

Dave Williams és Rick Mastracchio a hat és fél órásra tervezett űrsétán kicserél egy giroszkópot, amely már egy éve nem működik.

A tervek szerint még két űrséta lesz, mielőtt az űrsikló augusztus 22-én visszatér a Földre.

A NASA szombaton döntött úgy, hogy három nappal meghosszabbítja az Endeavour misszióját, így a tervezett hét nap helyett tíz napig lesz összekapcsolva az űrrepülő a Nemzetközi Űrállomással.

A hosszabbítás oka nem az űrsikló hővédő pajzsán az indításkor keletkezett rés eltávolítása, hanem mint azt a NASA illetékesei közölték: a három külső űrszerelési munkán túl még egyet beiktatnak, hogy ezzel is gyorsítsák a Föld körül mintegy 450 kilométeres magasságban keringő űrtámaszpont építését.

Az Endeavour legénysége egyébként szombaton tüzetesen megvizsgálta űrsiklójuk hőpajzsának azt a sérült csempéjét, amelyen az indítás után 58 másodperccel a külső üzemanyagtartályról egy leszakadt szigetelődarab rést ütött. Az űrhajósok lézer és egy nagyfelbontású kamerával készítettek felvételeket a sérülésről.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×