eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szexbotrányba keveredett a polgármester

Akár politikai karrierje is veszélybe kerülhet Michael Bloombergnek korábbi szexbotránya újabb részletei nyomán. New York milliárdos polgármestere azt tervezi, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, ám számítását könnyen keresztül húzhatja a legújabb botrány.

Abortuszra való felhívás, rasszista és szexista megnyilvánulások - egy több évvel ezelőtti botrány hétfőn nyilvánosságra került legfrissebb részletei akár tönkre is tehetik Michael Bloomberg politikai karrierjét.

New York milliárdos polgármesterét még 1997-ben perelte be cége egyik korábbi alkalmazottja. Sekiko Sakai Garrison 1989 és 1995 között dolgozott a jelenlegi politikusnak, ám akkor elbocsátották.

Az Associated Press hétfőn újabb részleteket hozott nyilvánosságra az akkori botrány részleteiről. A legsúlyosabb vád talán az, mely szerint Michael Bloomberg azt tanácsolta a hölgynek, amikor az bejelentette, hogy gyermeket vár, hogy vetesse el.

"Nagyszerű! Itt a tizenhatodik!" - állítólag ezekkel a szavakkal reagált a milliárdos üzletember a várandóság hírére, a számmal a stábjában dolgozó leendő kismamák számára utalva.

A leginkább vitatott megjegyzése is ennek kapcsán hangzott el, a férfi ugyanis a magzatra utalva állítólag azt mondta alkalmazottjának: "Öld meg!". Michael Bloomberg tagadta, hogy használta volna a szavakat, míg Sekiko Sakai Garrison azt állította, hogy birtokában vannak olyan felvételek, melyeken tisztán hallatszanak a szavak.

Michael Bloomberg nem érte be a saját munkatársának adott tanáccsal, hiszen egy közelben elhaladó hölgyre mutatva egyszer állítólag azt mondta Sekiko Sakai Garrisonnak: "Ha így nézne ki, egy pillanat alatt elkapnám".

A korábbi bírósági ügy során azzal is megvádolták New York jelenlegi polgármesterét, hogy mexikói ügyfeleit csak "ugráló baboknak" nevezte, egy dadust kereső munkatársnőjének pedig azt tanácsolta, hogy vegyen fel "egy feketét, akinek angolul sem kell tudnia, akkor is képes lesz kimenteni egy égő épületből".

A most 65 éves Michael Bloomberg végül 2000-ben peren kívül megállapodott volt alkalmazottjával, és bár a megállapodásnak része volt egy titoktartási záradék is, a jelek szerint valahonnan mégis kiszivárogtak egyes részletek.

A politikus természetesen minden vádat tagad és nem ismeri el, hogy bármi helytelent cselekedett volna. Első, 2001-es polgármesteri kampánya során hazugságvizsgálaton is átesett az ügy miatt, ám az eredményt nem hozták nyilvánosságra.

Függetlenként indulna

Michael Bloomberg a hírek szerint független jelöltként szállna ringbe a Fehér Ház megszerzéséért, illetve a Unity08 nevű politikai szervezet színeiben indulhat.

Ha a metropolisz vezetője valóban ringbe száll, az alaposan felboríthatja a hagyományos republikánus- demokrata felállást az elnökválasztáson.

Kudarcból siker

A politikust 2001-ben választották New York élére, nem sokkal a Világkereskedelmi Központ ikertornyait ért merénylet után. Megválasztása után gazdasági megszorításai miatt népszerűsége a 24 százalékot is alig érte el.

A feszes költségvetés nyomán ugyanakkor Michael Bloomberg megszüntette New York város költségvetési hiányát, csökkent a munkanélküliség, jelentősen visszaszorult a bűnözés, olyannyira, hogy New York immár az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabb városa. Politikája olyannyira sikeres volt, hogy 2005-ben újraválasztották.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×