eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rice megmagyarázza, miért jó, ha még több fegyver kerül a Közel-Keletre

Védelmébe vette a Washington által bejelentett, többmilliárd dolláros közel-keleti fegyvereladásokat az amerikai külügyminiszter. Condoleeza Rice a héten diplomáciai körútra indult a térségben. Irán szerint Amerika félelmet és bizalmatlanságot akar kelteni a Közel-Keleten azzal, hogy például 25 százalékkal növeli az Izraelnek eladott fegyverek mennyiségét.

63 milliárd dollár - ekkora értékben növeli Washington a fegyvereladásokat közel-keleti szövetségesei körében. A legtöbbet, 30 milliárd dollárnyi eszközt Izrael kapja, Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein és Omán 20 milliárdon osztozkodik, Egyiptom pedig 10 év alatt 13 milliárd dollárnyi amerikai haditechnikához jut.

A washingtoni Fehér Ház mindezt Condoleeza Rice külügyi és Robert Gates védelmi miniszter közös közel-keleti körútja előtt jelentette be - így Rice-ra hárult a feladat, hogy elmondja, miért lesz jó, ha több fegyver - például műholdas célkövető-rendszert használó bomba - kerül a feszült térségbe.

A külügyminiszter szerint azért, mert az érintett államok így eredményesebben tudnak fellépni a szélsőségesek és a terrorizmus ellen. "A mérsékelt erőket erősítjük meg az al-Kaidával, a Hezbollahhal, Szíriával és Iránnal szemben" - mondta Rice.

Szkeptikusabb kommentátorok szerint azonban azért, hogy az érintett államok adjanak több támogatást Iraknak, és segítsenek Irán elszigetelésében. Amerikai illetékesek nem mondták el, hogy a fegyverügylet mekkora részben segély és mekkora részben vásárlás, bár például Szaúd-Arábia hagyományosan fizet az amerikai fegyverekért.

Ez utóbbival azonban egyre komplikáltabb Washington viszonya: Rice és Robert Gates védelmi miniszter szaúdi látogatását például az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Zalmay Halilzad is bírálta, és azt mondta: a szaúdiak alá akarják ásni az iraki kormányt.

Közben Irán azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy egymás ellen akarják fordítani a közel-keleti országokat. Rice azonban azzal vágott vissza, hogy Irán az az ország, amely leginkább fenyegeti az amerikai érdekeket a Közel-Keleten.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×