eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cenzúra miatt távoztak a vezető híradósok

Szlovákiában nagy feltűnést keltett, hogy a közszolgálati televízió híradójának öt ismert munkatársa benyújtotta lemondását. A távozás okaként az egyre gyakoribb cenzúrát nevezték meg a híradó munkatársai.

A Szlovák Televízióban kialakult helyzettel a tv-tanács is foglalkozni fog, több tanácstag nyugatalítónak nevezte, hogy az elmúlt egy hónapban a hírszerkesztőség több munkatársa beadta felmondását.

A távozó újságírók egységesen állítják, hogy a vezetőség beleszól a szerkesztők munkájába, előírja, mely témákkal kell kötelezően foglalkozni, s melyeket kell mellőzni, vagy előirányozza, hogy ne készüljenek olyan anyagok, melyek rossz fényben mutatnák be a kormányt.

A hírigazgató a kiszivárgott információk szerint gyakran bírálta beosztottjait a kérdésfeltevések miatt, főleg amikor a kormány számára kellemetlen témákat feszegettek.

Visszatértek a régi idők

Egyes lapinformációk szerint, a közszolgálati tévében visszatértek a 90-es évek közepén tapasztalt meciari idők, amikor a tv hűségesen és kritikátlanul szolgálta a hatalmat, és keményen bírálta az ellenzéket.

A tavalyi választások után, a Fico-kormány hivatalba lépést követően új vezetőség került a közszolgálati tv, valamint a hírszerkesztőség élére. Azóta több, korábban népszerű műsor megszűnt, néhány ismert tévés személyiség többé-kevésbé kényszerből távozott.

Az utóbbi hetekben öten adták be felmondásukat, azzal vádolva a hírszerkesztőség vezetőjét, hogy korlátozta alkotó szabadságukat, cenzúrához közeli praktikákat alkalmazott, nem engedte leadni a kormány számára esetleg kényelmetlen anyagokat.

A televízió vezetősége határozottan visszautasít minden vádat, ®elmíra Habánová, az STV szóvivője többször leszögezte, az újságírók felmondásukban mindig személyes okokat neveztek meg.

A vezetőség szerint a hasonló vádaskodások az újságírók részéről a jövőben elkerülhetőek lesznek, ha elfogadják az STV etikai kódexét, amely tartalmazni fogja a lelkiismereti szabadságról szóló elvet. A dokumentumot előzőleg a tv-tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×