eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brüsszel megvédte a lápvidéket a Kaczinski-ikrektől

Szerdán kezdődött volna meg a munka, de az Európai Unió megakadályozta, hogy Lengyelország egy védett lápvidéken átvezető autópályát építsen. Jaroslaw Kaczinski lengyel miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben mégsem indul meg az útépítés a Rospunda folyó völgyében. A vita azonban még nem zárult le.

A természetvédők és a Brüsszeli Bizottság - egyelőre - elérték céljukat, és megakadályozták, hogy az EU egyik tagállama egy védett területen hajtson végre nagyszabású beruházást.

Az EU az Európai Bíróság útján jogi eszközökhöz folyamodott, hogy leállítsa a lengyel kormány által a Rospunda folyó völgyén átvezető út építését. Természetvédők szerint ez Európa egyik utolsó érintetlen lápvidéke, ahol ritka növényfajok, farkasok és sasok élnek. A terület része az EU Natura 2000 természetvédelmi programjának is.

Több százezer eurós bírság

A lengyel kormány - amely már az európai alkotmányt felváltó szerződés kapcsán is keményen összecsapott néhány uniós partnerével - a tervezett autópálya szakasz ügyében is először makacsul ellenállt. Az ügy azzal fenyegetett, hogy még jobban elmérgesedik Varsó és Brüsszel viszonya. Eddig nem volt példa rá, hogy egy tagállam figyelmen kívül hagyta volna az Európai Bíróság rendelkezését, amelynek megsértése több százezer eurós bírsággal is járna.

A terv az volt, hogy a közelben fekvő Augustow város tehermentesítésére egy emelt autópályás elkerülő szakasz épüljön a völgyön keresztül. A Lengyelországon a balti államok felé vezető út - a Via Baltica - mentén fekvő városon naponta több ezer kamion halad át.

Tüntetés érte - és ellene


A lengyel kormány javaslata szerint regionális népszavazáson kellett volna dönteni az építkezésről - az EU ellenben azt mondta, hogy az út sértené az uniós szabályokat, és jogi lépésekkel fenyegette meg Varsót.

Miközben több száz városlakó azért tüntetett, hogy minél hamarabb, és akár a védett területen át is megépüljön az elkerülő út, addig környezetvédők éppen ennek ellenkezőjéért kampányoltak.

Kazcynski miniszterelnök egy keddi rádióinterjúban azt mondta, hogy "egyelőre nem indul meg az építkezés, és bizonyos fajta önmérsékletet kell tanúsítani". Ugyanakkor hozzátette szerinte Lengyelország győztesen kerül ki a jogvitából, és megépülhet az elkerülő útszakasz.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×