eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Politikai szempontok is befolyásolhatják az amerikai vízumkérdést

A Külügyi Intézet főmunkatársa szerint Magyarország akár féléven belül is megkaphatja a vízummentességet az Egyesült Államoktól, bár a kritériumként felállított elutasított vízumkérelmek aránya 2,7-tel meghaladja az ajánlott 10 százalékot. Magyarics Tamás az InfoRádiónak elmondta: az amerikaiak számára figyelmeztető jel volt, hogy a terroristák szeptember 11. előtt és azt követően is vízum nélkül és Nyugat-Európából utaztak be. Ezért fogadott el a minap az amerikai kongresszus egy olyan törvényt, amely szigorítja a belépést a nem vízumköteles országok számára.

Jó eséllyel pályázik Magyarország az amerikai vízummentességre, annak ellenére, hogy a kritériumként felállított elutasított vízumkérelmek aránya 2,7-tel meghaladja az ajánlott 10 százalékot - mondta az InfoRádiónak a Külügyi Intézet főmunkatársa.

Magyarics Tamás kiemelte, hogy az Egyesült Államokban vannak olyan hangok is, amelyek szerint nehezíteni kellene a beutazást, és szigorítani kellene az ellenőrzést.

Javasolták azt is, hogy az eddig vízummentes országoknak az állampolgárai is csak vízummal, vagy valamilyen más okmánnyal utazhassanak be az Egyesült Államokba - tette hozzá.

Magyarics Tamás kifejtette, hogy ezzel a németekre, a britekre és a franciákra gondoltak, egyrészt a nagy-britanniai támadások miatt, másrészt annak kapcsán, hogy a szeptember 11-i terrortámadásokat elkövetők közül Németországból utaztak be többen is az Egyesült Államokba.

A vízummentesség politikai kérdés is, ugyanis jövőre kongresszusi és elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, amelyen a közép- és kelet-európai szavazók tömböt alkothatnak a kulcsállamokban - közölte a Külügyi Intézet főmunkatársa.

Magyarics Tamás hangsúlyozta: az amerikaiak szerint nem lett biztonságosabb a világ 2001. szeptember 11. óta, és már nem az a kérdés, hogy lesz-e újabb támadás, hanem az, hogy mikor.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×