eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Washington 20 milliárd dollár értékű fegyvert ad el öböl menti államoknak

Az Egyesült Államok 20 milliárd dollár értékű fegyverzet eladásáról készül szerződéseket kötni Szaúd-Arábiával és öt Perzsa-öböl menti kőolajtermelő országgal - írta szombati számában a The Washington Post.

Nevüknek elhallgatását kérő amerikai illetékesekre hivatkozva a lap arról is beszámol, hogy az Egyesült Államok tíz év alatt 30 milliárd dollár támogatást szándékozik nyújtani Izraelnek, további 13 milliárdot pedig Egyiptomnak.

A források szerint a szerződésekkel Washington közel-keleti szövetségeseit akarja erősíteni, ellensúlyozva Irán növekedő befolyását a térségben.

A lapértesülés szerint a föld-föld rakétákról és az önirányító "intelligens" bombákhoz szállítandó felszerelésekről megkötendő szerződések a legnagyobb fegyverüzletet jelentenék a Bush-kormányzat alatt.

Az üzletről hónapok óta folyik a tárgyalás Washington és Rijád között, annak ellenére, hogy nézeteltérések merültek fel közöttük, amiért Szaúd-Arábia nem támogatja az iraki kormányt - írta a lap.

A The Washington Post szerint a fegyvervásárlási szerződéseket hétfőn jelentik be Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter közel-keleti körútja kezdetén. A két miniszter egyebek között Egyiptomba és Szaúd-Arábiába látogat el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×