eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Túszok: vészesen fogy az idő

Huszonhárom dél-koreai túsz kivégzésével fenyegetőznek az afganisztáni tálibok, ha nem teljesítik követeléseiket. A tálibok új határidőt adtak, és európai idő szerint délutánig várják a szöuli kormány reakcióját. A hétvégén már jelezték, hogy komolyan gondolják fenyegetésüket, amikor közölték, hogy megöltek két német túszt. A dél-koreaiak azért érezhetik magukat veszélyben, mert sokuk hívő keresztény - a tálibok pedig halállal fenyegették meg a hittérítőket.

A színfalak mögött intenzív tárgyalások folynak a csütörtökön, Kabultól nem egészen kétszáz kilométerre elrabolt dél-koreaiak szabadon engedéséről.

Afganisztánban a tálib rezsim 2001-es bukása óta nem raboltak el ennyi külföldit. A 23 fiatal koreai - köztük 15 nő - jelentések szerint keresztény aktivista, akik egy segélyakció keretében érkezetek Afganisztánba.

Bár Dél-Koreának csak újjáépítési feladatokon dolgozó, nem harcoló alakulatai vannak az országban, az utóbbi időben megerősödött tálibok a kivonásukat és 23 tálib elengedését követelik a túszok szabadon engedéséért cserébe.

A hétvégén azzal adtak nyomatékot szavaiknak, hogy állításuk szerint kivégeztek két német foglyot - miután a német kormány nem volt hajlandó kivonni 3.000 katonáját. Bár az egyik túsz holttestét megtalálták, a német kormány azt mondta: ő valószínűleg szívrohamot kapott, a másik pedig még mindig életben lehet.

A koreai segélymunkások ugyanakkor ideológiai okokból is célpontok voltak.

A tálibok még kormányzásuk idején megtiltották a keresztény hittérítők tevékenységét az országban és azt mondták, hogy a tilalom megszegőire halálbüntetés vár.

A koreai önkéntesek képviselői ugyanakkor tagadták, hogy az orvosi segélynyújtáson kívül mással is foglalkoztak volna.

Koreában közben - ahol Kelet-Ázsia egyik legnagyobb és leghitbuzgóbb keresztény közössége él - éjszakai virrasztást tartottak a túszok szabadon engedéséért.

Kiszabadításukért egy koreai delegáció is kampányol Kabulban. A bonyolult tárgyalásokban azonban nem ők, hanem afgán törzsi vezetők és a tálibok képviselői vesznek részt.

Közben az afgán kormányerők és az amerikai katonák körbevették azt a körzetet, ahol feltételezésük szerint a túszokat fogva tartják, de azt mondták: csak akkor próbálják meg kiszabadítani őket, ha a dél-koreai kormány erre kéri a csapatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×