eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szlovák kormány nem foglalkozik a kánikulával

Szlovákiában állami szinten eddig nem foglalkoztak a jelenlegi kánikulával. Hőségriadót sem rendeltek el, mivel nem létezik olyan jogszabály, amely ezt előírná. A legtöbb munkahelyen lerövidített időben dolgoznak, a központi hivatalok többségében általában délben hazaengedik a munkavállalókat.

Bár a mostani hőhullám során Szlovákiában is egymás után dőlnek meg az évszázados hőmérsékleti rekordok, az abszolút csúcs még mindig érvényben van. Ógyallán 1950-ben 39,8 Celsius-fokot mértek, míg szerdán a Gömörben 39,4 Celsius-fokot, tehát csaknem fél fokkal kevesebbet.

Az előrejelzések szerint pénteken minden bizonnyal megdőlhet a rekord, ugyanis a meteorológusok 40 Celsius-fok feletti hőséget jósolnak.

A mostani hőhullám alaposan próbára teszi az emberek tűrőképességét. A hőség elsősorban az idősebb, gyakran beteg emberek szervezetét viseli meg, de sok gondot okozott azoknak is, akik munkahelyükön kénytelenek átvészelni a kritikus napokat.

A kormány egyelőre nem reagált a kánikulákra, az országos tisztifőorvos azonban fontosnak tartja a tavaly elfogadott kormányrendelet következetes betartását. A jogszabály szerint a munkaadó az intézményekben köteles biztosítani, hogy az irodákban a hőmérséklet ne haladja meg a 29 Celsius-fokot.

Amennyiben erre nem képes, köteles lerövidíteni a dolgozók munkaidejét, és fedezni a bérkiesést.

A munkáltatónak azt is biztosítania kell, hogy az irodákat ne érje közvetlen napsugárzás, tehát redőnyöket kell szereltetnie az ablakokra, valamint a megfelelő szellőztetésről is gondoskodni kell.

Szintén a munkaadó kötelessége a megfelelő mennyiségű folyadék térítésmentes biztosítása. Egyes jogi értelmezések szerint a jogszabály csupán a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításáról szól, ami lehet akár csapvíz is.

Jelenleg számos helyen rövidített időben folyik a munka, a központi hivatalok többségében általában délben hazaengedik a dolgozókat.

Általánosságban elmondható, hogy a dolgozók ezekben a kritikus napokban ki vannak téve a munkaadók kénye-kedvének, hiszen azoknak semmilyen jogszabály nem ír elő plusz kötelességeket, mint például a kötelező pihenők beiktatását, vagy a munkaidő lerövidítését.

Ennek ellenére a munkaadók igyekeznek elviselhetőbbé tenni a dolgozók életét, a pozsonyi városi közlekedési vállalat például olyan engedményt tett, hogy a buszsofőrök ezeken a forró napokon rövidnadrágban dolgozhatnak, nem kell a egyenruhát viselniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×