eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Vége lehet egy több évszázados hagyománynak

Nagy-Britanniában megszűnhet egy több évszázados hagyomány, ha a bírók és az ügyvédek csak a bűnügyi pereken viselik a jövőben a lószőrből készült parókákat és hamis fürtjeiket.

Az új öltözködési szabályok értelmében a 17. században bevezetett parókát nem kellene hordaniuk a jogászoknak a polgári ügyek tárgyalásakor.

Ugyanerre a sorsra jutna a hagyományos gallér is, a bíróknak pedig csak egyfajta színű talárt kellene viselniük.

Jelenleg a legfelsőbb bíróság tagjainak ötféle "munkaruhájuk" van, attól függően, hogy éppen milyen hatáskörrel vesznek részt a tárgyaláson és mely évszakban.

Egy 2003-as felmérés szerint a válaszadók kétharmada elhagyná a parókát a polgári ügyekben, míg a legtöbben azon az állásponton vannak, hogy a büntetőügyekben ragaszkodni kell a tradíciókhoz.

Az ellenzők úgy vélekednek, hogy a parókák korszerűtlenek, kényelmetlenek és drágák.

A vállig érő ünnepi paróka ára több mint 1.500 font (nagyjából félmillió forint), míg az ügyvédek által hordott rövidebb változatok 400 fontba (144 ezer forint) kerülnek.

Az elképzeléssel nem ért azonban egyet minden ügyvéd, ők úgy érzik: a paróka egyfajta tekintélyt és anonimitást ad nekik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

Tavaly év végén a hazai lakásállomány elérte a 4,6 milliót, melynek közel harmada (32 százaléka) Budapesten és Pest megyében található. A lakásszám területi eloszlása mellett azonban azok tulajdonviszonyai között is nagy eltéréseket láthatunk. Bár Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakásban élők aránya, egyes településeken és fővárosi kerületekben ez a holland vagy a francia arányokat idézi, miközben sok helyen a településen élők 100 százaléka saját lakásban él. Hogy ezen a téren mi jellemzi az országot nemzetközi viszonylatban és mekkorák az országon belüli különbségek, azt a KSH legfrissebb számai alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×