eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alattomos módszerrel szereznek fogyasztókat a cigarettagyártók?

Nigériában azzal vádolták meg a dohánygyártó mamutvállalatok, hogy profitjuk növelése érdekében gyermekeket próbálnak meg rászoktatni a cigarettára. Az ügyvédek állítása szerint a két nagy cég Afrika fejlődő országaiban próbálja ezzel a módszerrel mérsékelni veszteségét.

A British American Tobacco és a Philip Morris cigarettagyáraknak valószínűleg hosszú vitával kell szembenézniük. Kano, Nigéria egyik tartományának ügyvédjei szerint a dohánygyárak popkoncerteket és sporteseményeket támogatnak, sőt, néha ingyen osztogatják termékeiket, hogy így szoktassák rá a gyermekeket a cigire.

Négy nigériai tartomány azt követeli, hogy a cégek és anyavállalataik járuljanak hozzá a cigaretta okozta betegségek gyógyításához.

Az ügyvédek szerint a vállalatok Afrikában próbálják meg pótolni azokat a bevételeket, amelyek a brit vagy az egyesült államokbeli fogyasztás csökkenése miatt veszítettek el.

Nigériában az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedett a dohányzó gyermekek száma. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1990 és 2001 között számuk megtízszereződött.

A dohánygyártók tagadták a vádakat, hogy gyermekeknek próbálnák eladni termékeiket. A BAT szóvivője azt mondta: nem árulnak cigarettát kiskorúaknak, sőt, már felhívták Nigéria kormányának figyelmét arra, hogy meg kellene tiltaniuk a 18 évesnél fiatalabbak számára, hogy dohánytermékeket vásároljanak.

A Philip Morris szóvivője kijelentette: Nigériában jelenleg egyáltalán nem értékesítik termékeiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×