eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Külföldiek a nagy-britanniai merényletkísérletek gyanúsítottjai

A brit rendőrség folytatja a hajszát a hétvégi terrorkísérletek szervezői után. Vasárnap egy ötödik, hétfőn pedig két másik embert is őrizetbe vettek, és közölték, hogy az eddigi gyanúsítottak - közöttük két kórházi orvos - többségükben külföldiek.

A brit rendőrség terror-ellenes osztályának vezetője, Peter Clark Glasgowban, a harmadik merényletkísérlet színhelyén azt mondta, hogy a nyomozás "rendkívül gyorsan" halad, és egyre nyilvánvalóbb a kapcsolat a skóciai és a londoni terrorkísérletek között.

A hatóságok szerint a Londonban talált, benzinnel, gázzal és szögekkel megtöltött Mercedesek a tárgyi bizonyítékok valóságos kincsesbányái. A város központjában hagyott kocsik környékén, a hétvégén is folytatódott a DNS-minták és egyéb bizonyítékok gyűjtése.

Intenzív osztályon a merénylő


A Scotland Yardnak pedig minden valószínűség szerint több felvétele is van az egyik helyszínről elmenekült sofőrről - aki London egyik leginkább bekamerázott kerületében hagyta ott a házilag előállított pokolgépet rejtő autót.

A skóciai városban közben továbbra is intenzív osztályon ápolják azt a férfit, aki társával együtt egy dzsipet akart felrobbantani a reptéren.

Emellett folytatódik a hétvégén elfogott gyanúsítottak kihallgatása is, akik már öten vannak. A brit sajtó szerint a többségük külföldi, - kettő közülük kórházi orvos -, és egy embert még mindig keresnek az összeesküvéssel kapcsolatban.

"Nem fognak minket megfélemlíteni"


Gordon Brown miniszterelnök és Jaqui Smith belügyminiszter - akik most már szó szerint is átestek a tűzkeresztségen - ismét a rendőrséggel való együttműködésre és éberségre szólították fel a brit népet. Brown azt mondta: a szigetországot nem fogják megfélemlíteni.

A nagy-britanniai események nyomán külföldön is fokozottabban figyelnek a biztonságra. Rövid időre kiürítették például a New York-i Kennedy repülőteret, és válságtanácskozást hívott össze a francia belügyminiszter is. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint ugyanis a radikálisok Franciaországban is egyre aktívabbak.

Madridban közben a végéhez közeledik a 191 életet követelő és 1800 embert megsebesítő 2004-es vonatrobbantások vádlottjainak pere. Eredetileg 28, többségében észak-afrikai, arab származású vádlott ellen indult eljárás, de egyikük esetében bizonyíték hiányában leállították a pert.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

Ahogy a világban terjednek a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni hivatott zöld technológiák, az előállításukhoz szükséges kritikus fontosságú ásványok iránti igény is nő. Bányászatuk egyre drágább, lelőhelyeik pedig néhány országban koncentrálódnak, ami kockázatot jelent a globális ellátás szempontjából. Sokak szerint a megoldás a tengerek mélyén keresendő, a világ óceánjainak és tengereinek fenekén ugyanis nagy mennyiségben találhatók kritikus ásványok. A formálódó mélytengeri bányászat ezen ásványkincsek kiaknázását célozza, azonban e tevékenység megítélése – noha még el sem kezdődött – rendkívül ellentmondásos.

Romániában már több halálos áldozata van az esőzéseknek

Az ítéletidő Galac megye 19 települését érintette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Az OECD friss "Education at a Glance" jelentése részletes áttekintést nyújt a tagországok oktatási rendszereiről. A jelentés szerint Magyarországon a középfokú végzettség nélküli felnőttek jelentős hátrányban vannak a munkaerőpiacon. Ráadásul akiknek a szülei nem rendelkeznek középfokú végzettséggel, nagyon kis eséllyel szereznek diplomát. A jelentés rávilágít, hogy az oktatási rendszer finanszírozása Magyarországon alacsonyabb szinten áll az OECD átlagához képest. Megállapítják, hogy itthon – csakúgy mint sok más országban – komoly pedagógushiány van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 14. 13:50
×
×
×
×