eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Teljesen átalakította a kormányt Gordon Brown

Teljesen átalakította a kormány Gordon Brown, akit szerdán nevezett ki II. Erzsébet királynő. "Új kormány alakult, új prioritásokkal" - jelentette be Brown, aki régi harcostársát, Allistair Darlingot ültette a pénzügyminiszteri székbe.

Az új külügyminiszter a környezetvédelmi tárca eddigi irányítója, David Miliband lett, a Munkáspárt eddigi frakcióvezetője, Jack Straw pedig az igazságügyi minisztérium vezetését vette át.

Miliband a munkáspárti brit kormány egyik feltörekvő ifjú tehetsége, aki több mint harminc éve a legfiatalabb brit külügyminiszter; 1965. július 15-én született.

Több kulcstárca irányítója is távozott a kabinetből. Nem kapott új posztot John Reid eddigi belügyminiszter, illetve Patricia Hewitt sem, aki az egészségügyi tárcát irányította Tony Blair utolsó kormányában. Hewitt távozása nem meglepő, ő már szerdán közölte, hogy "személyes okok miatt" - idős szülei Ausztráliában élnek - nyugdíjba megy. Utódja Alan Johnson eddigi oktatási miniszter lett.

Az új belügyminiszter Jacqui Smith lett, aki korábban az oktatási tárcánál volt államtitkár.

Brown kettéosztotta az oktatási tárcát: ezen túl külön minisztérium foglalkozik az általános iskolákkal és a kiskorúakkal, illetve a felsőoktatással.

Brown azzal is nagy visszhangot váltott ki, hogy tárgyalt a liberális demokraták egykori felsőházi frakcióvezetőjével, Williams of Crosby bárónővel, akit fel akart kérni külpolitikai tanácsadónak. A bárónő azonban, bár korábban volt már munkáspárti miniszter, most nem vállalt posztot a kormányban.

Tony Blair nem csupán a kormányfői posztról, hanem a parlamenti képviselőségről is lemondott. Választókerületében, Sedgefieldben ezért időközi választást tartanak majd, valószínűleg július közepén.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×