eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szerbiában bujkál a háborús bűnös?

A jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai főparancsnoka Szerbiában bujkál, és már csak idő kérdése a letartóztatása.

Carla Del Ponte Strasbourgban úgy vélekedett: eddig azért nem sikerült elfogni Ratko Mladicot, illetve a boszniai szerbek egykori vezetőjét, Radovan Karadzicot, mert hiányzott ehhez Belgrádban a megfelelő politikai akarat.

Közben a New York Times értesülése szerint a belga Serge Brammertz, a néhai Rafík Haríri libanoni exkormányfő meggyilkolása ügyében folytatott ENSZ-vizsgálat vezetője váltja Carla Del Pontét a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének posztján.

Az amerikai lap hágai és New York-i közlésekre hivatkozott jelentésében. A cikkben nincs szó a váltás időpontjáról.

Carla Del Ponte megbízatása szeptemberben jár le, de a főügyész jelezte szóvivője útján, hogy kész az év végéig hivatalában maradni, ha a Biztonsági Tanács felkéri erre.

Serge Brammertz Biztonsági Tanácstól kapott libanoni megbízatása decemberben ér véget. A belga jogász korábban a szintén hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészhelyettese volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×