eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem fogadta Szekeres Imrét orosz kollégája

Szekeres Imre bojkottálásával jelezte a NATO-val szembeni ellenérzéseit az orosz hadsereg - véli a liberális orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta. A lap egy csütörtöki cikke szerint az orosz védelmi miniszter azért nem találkozott magyar kollégájával, mert így akart üzenni az észak-atlanti szövetségnek.

Míg a voronyezsi kormányzóságban - ahová többek között magyar katonasírokat meglátogatni utazott a magyar honvédelmi miniszter - örömmel fogadták Szekeres Imrét, addig ez nem mondható el orosz kollégáiról - írja a Nyezaviszimaja Gazeta. A lapon kívül a többi orosz sajtóorgánum nem is igen foglalkozik a Szekeres-vizittel, amely inkább volt hír Voronyezsben, mint Moszkvában.

Ennek egyik okáról maguk az üzleti kapcsolatokról tárgyaló, de a honvédelmi minisztert is magában foglaló magyar delegáció tagjai beszéltek, amikor elmondták, hogy Moszkvában túl erős a konkurencia, de Voronyezsben nyitottak az együttműködésre, többek között a mezőgazdaságban és az építőiparban.

A másik ok az, hogy Szekeres Imre látogatása egybeesett Japp de Hoop Scheffer NATO-főtitkár Moszkvai útjával, aki a NATO-orosz tanács megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte az orosz fővárosban - a partnerek közötti viszály miatt nem éppen ünnepi hangulatban.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Anatolij Szerdjukov orosz védelmi miniszter azért nem tudott időt szakítani a Szekeressel való találkozóra, hogy így jelezze nemtetszését a NATO-felé.

Maga de Hoop Scheffer főtitkár is egyedül az orosz atomarzenálért felelős egyik tábornokkal találkozhatott csak, és vele is csak a belga nagykövet rezidenciáján - olvasható az orosz lapban.

Az újság egy védelmi forrásra hivatkozva megjegyzi azt is: az orosz tábornokok Szekeres bojkottálásával azt üzenték Budapestnek: nem tetszik, hogy az kiállt szövetségesei mellett a hagyományos fegyverzetek európai telepítéséről szóló CFE-szerződés kapcsán.

Vlagyimir Putyin elnök nemrég jelezte: a Moszkva által fenyegetőnek tartott amerikai rakétavédelmi tervekre válaszul felmondja a CFE-szerződést, amely korlátozza az Oroszország európai területére vezényelhető csapatok létszámát és a haditechnika mennyiségét.

A lap ugyanakkor megemlíti a Magyarország által ajánlott haditechnikai együttműködést,és méltatja Budapestet, amiért betű szerint betartja a katonasírok gondozásáról szóló kétoldalú egyezményt. Ezekről a kérdésekről azonban Szekeres sajnos nem tudott tárgyalni orosz kollégájával - jegyzi meg a lap.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×