eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berlin nem lelkesedik Blair közel-keleti megbízottá történt kinevezéséért

Nem okozott túlzott lelkesedést Németországban Tony Blair volt brit miniszterelnök közel-keleti megbízottá történt kinevezése, sőt a külügyminiszter közvetve irritálónak nevezte a villámgyors megbízatást.

A kormányfői tisztségről leköszönt Blairt hivatalosan szerdán este nevezték ki az Egyesült Államokból, Oroszországból, az ENSZ-ből és az EU-ból álló közel-keleti kvartett térségi különmegbízottjának, értesülések szerint washingtoni nyomásra.

Ezzel összefüggésben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szokatlan élességgel bírálta a kinevezéssel kapcsolatos meglehetősen hiányos egyeztetést. Mint mondta, az Egyesült Államok ténylegesen csak magával Blairrel egyeztetett, a kvartettel pedig kész tényként közölte a kinevezést.

A külügyminiszter ugyan nem vonta kétségbe a volt kormányfő alkalmasságát a poszt betöltésére, de többszöri újságírói unszolás ellenére is tartózkodott attól, hogy méltassa érdemeit. Nyomatékosan utalt viszont arra, hogy Blair lesz alárendelve a közel-keleti kvartettnek, s nem pedig fordítva.

Hangoztatta azt is, hogy a volt brit miniszterelnök meglehetős korlátozott mandátummal rendelkezik majd, feladata elsősorban a palesztin kormány felállításának segítése lesz.

Az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamat alakítását, illetve az ezzel kapcsolatos konkrét teendőket ugyanis konkrétan a kvartett kívánja kézben tartani - jelentette ki a külügyminiszter, aki az elmúlt időszakban az uniós elnök Németország képviseletében a csoport valamennyi ülésén részt vett.

A kvartett tevékenységét Németország erőteljesen a szívén viseli, az ugyanis az év elején éppen Angela Merkel kancellár javaslatára újította fel - hosszú idő után - közvetítői tevékenységét.

Külügyi források szerint Berlin most attól tart, hogy Blair igyekszik majd kézbe kaparintani a közel-keleti diplomáciát, s ezzel jelentősen árthat a kvartett tevékenységének, illetve tekintélyének.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×