eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ahol már horgászni is életveszélyes

Húsz lefejezett holttestet találtak Bagdadban a Tigris folyó partján, miközben a város egyik buszpályaudvarán húsz embert ölt meg egy autóba rejtett pokolgép. A szektás erőszak már a bagdadiak étkezési szokásait is befolyásolja: vallási elöljárók a sok halott miatt "tisztátalannak" minősítették a folyóból kifogott halakat.

A lefejezett halottakat egy Bagdadtól délre fekvő faluban fedezték fel - mindnyájan 20 és 40 év közötti férfiak, akiknek a kezét és a lábát megkötözték.

A mindennapos szektás erőszak újabb fejleménye pedig az volt, hogy a reggeli csúcsforgalomban pokolgép robbant az iraki főváros egyik zsúfolt buszpályaudvarán, húsz ember halálát okozva.

A sebesültek száma jelentések szerint több, mint ötven. A rendőrség elmondta, hogy közel negyven, az emberek munkába szállító mikróbusz égett ki.

Már a ponty sem a régi

Közben a szektás erőszak a bagdadiakat étkezési szokásaik megváltoztatására kényszeríti, jelentette a londoni Times. Az irakiak egyik kedvenc étele - vallástól függetlenül - a félbevágott és széthajtott, rostonsült ponty.

A maszgúf nevű nemzeti étel, amelyet kenyérrel és salátával tálalnak, a helyiek szerint akkor a legjobb, ha a Tigris folyóból kifogott pontyból készül és a hagyomány szerint este, családi körben fogyasztják a folyó partján.

Csakhogy a vízből gyakran mást halásznak ki a bagdadiak - a szektás erőszak során megölt honfitársaik holttesteit. Emiatt sokan nem hajlandók megenni a folyóból kifogott halakat és egyes imámok "tisztátlannak" és emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítették a Tigrisben élő pontyot.

Horgászni is életveszélyes

Azok, akik megengedhetik maguknak, halgazdaságból vett pontyból készítik el kedvenc eledelüket - bár, ahogy a brit lap megjegyzi, az étellel összefüggő szokás és hagyomány kihalófélben van.

A háborút követő káosz miatt sokan nem is mernek a folyópartra menni, különösen, mert a legjobb horgászhelyek az amerikai és brit követséget magában foglaló Zöld Zónával szemben vannak, ahonnan a lázadók gyakran hajtanak végre támadásokat. Ehelyett a poros utak mentén veszik a gyakran nem is friss halat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×