eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Nagy Testvér Amerikában lakik

Egyelőre titkos az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodása a légi utasok adatcseréjéről, de az unióból a tengerentúlra utazók jó, ha tudják: legalább 34 adatot közölnek róluk az amerikai hatóságokkal. Washington ugyanis az ilyen információszerzést tartja a terrorizmus elleni harc egyik legfontosabb eszközének.

Megállapodás van, de annak tartalma még nem nyilvános. Az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékesei a légi utasok adatcseréjéről tartottak újabb egyeztetést.

Amerika a tengerentúlra tartó utasoktól számos adatot kér előzetesen. 2004-ben a két fél meg is állapodott erről, ám az Európai Bíróság megsemmisítette az egyezséget.

Ezután csak ideiglenes megállapodás jött létre Washington és Brüsszel között. A dokumentum hatálya július végén jár le, ezért szükséges az újabb megállapodás. Az uniónak adatvédelmi aggályai vannak, Amerika pedig szeretné minél tovább tárolni a beszerzett információkat.

Brüsszel csökkentené az adatok számát, jelenleg ugyanis 34 különböző információt kell megküldeni a tengeren túli hatóságoknak: például az utas címét, telefon- és bankkártyaszámát.

Habzsolják az adatokat

A BBC arról számolt be, hogy az amerikai illetékesek 15 évig tárolják majd az adatokat. A tudósítás megjegyzi, hogy ha most valaki New Yorkba repül, az Egyesült Államok vámhivatala számos információt kap az utasról: egyebek mellett a a korábbi lekésett repülőjáratokról, a begyűjthető bónuszpontokról, e-mail-címekről, és arról is, hol szokott ülni a gépen a turista.

Washington a terrorizmus elleni harc egyik legfontosabb eszközének tekinti az ilyen típusú adatok beszerzését. Jóllehet, a 2001. szeptember 11-i repülőgépes merényleteket belföldi járatokkal követték el.

Ha Amerika és Brüsszel között véglegesítik is az egyezséget, még a 27 uniós államnak is jóvá kell azt hagynia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×